Greyfurt suyu faydaları nelerdir? Neye iyi gelir?

Sağlık

6 Haziran 2023

 Greyfurt suyu faydaları nelerdir? Neye iyi gelir?
 cover

Greyfurt suyu faydaları, en az greyfurtun kendi faydası kadar merak edilir. Çoğu kişi greyfurtu yiyerek tüketmek yerine, suyunu sıkarak tüketmeyi tercih eder. Greyfurt turunçgiller familyasından olan bir meyvedir. C vitamini açısından oldukça zengindir ve hem tatlı hem de ekşi bir tada sahiptir. Ayrıca besleyici olmasıyla da bilinen greyfurt hem yararı hem de zaman zaman zararı olabilecek meyveler arasında yer alır. Greyfurt suyu yararları şu şekilde sıralanır;

  • Birçok hastalık riskini ortadan kaldırır ve kilo vermeye katkı sağlar.
  • Greyfurt suyu iştah açmada etkilidir.
  • Antioksidan ile antiseptik özelliği sayesinde, toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.
  • Kalbi kuvvetlendirir ve kalp krizi riskini azaltır. 
  • Detoks amacıyla özellikle diyet listelerinin başında tüketilen meyveleri arasında yer alır.
  • Kandaki kolesterol seviyesinin düşmesinde büyük rol oynar.
  • Mide olaylarını düzenler, yatıştırıcı etkiye sahiptir.
  • Birçok kanser türüne karşı büyük oranda ve olumlu anlamda etki eder.
  • Bağışıklığın güçlenmesini sağlayarak, özellikle soğuk algınlığına karşı koruma sağlar. Vücut direncini artırır.
  • İdrar yolu problemlerine iyi gelir.
  • Yüksek kolesterolün düşürülmesini sağlar.
  • Vücutta bulunan enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.
  • Uykusuzluk problemi çeken kişilerde, uykusuzluğa iyi gelmesiyle bilinir.
  • Bakteri ve mantar enfeksiyonlarına karşı büyük oranda etkilidir.
  • Romatizma hastalığının tedavisinde sıklıkla kullanılır.
  • Sinir hastası olan kişilerde yatıştırıcı özelliğe sahiptir.
  • Cilt için büyük oranda fayda ve katkı sağlar.

Greyfurt Suyu Zayıflamada Etkilimi?

Greyfurt suyunun zayıflamaya olan etkisi, çok fazladır. Greyfurt suyunun belirli miktarlarda ve düzenli şekilde tüketilmesi, kilo vermeye etki eder. Gün boyu aktif bir şekilde hareket etmek ve bununla beraber sağlıklı yiyecekler tüketmek greyfurt suyu ile kilo vermede oldukça etkilidir.

Greyfurt suyu aşırı miktarda metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Bu şekilde vücuttaki tüm ödem birkaç gün içerisinde atılır ve sonrasında zayıflama evresine geçiş yapılır. 

Greyfurt suyu özellikle sabah kahvaltılarında ve ara öğün şeklinde tüketilirse, kilo verme anlamında daha başarılı olunur.

Greyfurt Suyu Ne Zaman İçilir?

Greyfurt suyunun ne zaman içileceği, greyfurt suyu tüketen ya da tüketmek isteyen birçok kişi tarafından merak edilir. Greyfurt suyunun tok karnına içilmesi önerilir. Aç karna içilen greyfurt suyu mide yanmasına sebep olabilir. Günde 1 su bardağı kadar istenilen zaman dilimi içerisinde içilir. 

Düzenli olarak ilaç kullanan kişiler, doktor onayı ile beraber yemeklerden 4 saat önce ya da 4 saat sonra tüketmelidir. Greyfurt ilaç alımından hemen önce ya da hemen sonra tüketildiği durumlarda, zehirlenmelere yol açarak sağlık açısından tehlikeli bir hale gelir. 

Erken saatlerde ya da kahvaltıdan önce içilen greyfurt suyu bağırsakların temizlenmesini sağlar.

Greyfurt Suyu Zararları Nelerdir?

Greyfurt suyunun zararları, en az yararları kadar etkili olabilir. Özellikle kolesterol ve tansiyon rahatsızlığı olan ve bu hastalıklar için ilaç kullanan kişilerin greyfurt suyu kullanması tavsiye edilmez. Bunun sebebi, kullanılan bu ilaçların kana karışmamasıdır. 

Çok fazla tüketilen greyfurt suyu bağırsakların etkili bir şekilde çalışmasını sağlar. Bunun sonucunda da ishal olunur. 

Kronik ilaç kullanan kişiler, greyfurt suyunu doktor kontrolünde tüketmelidir. Aksi halde ilaçlarla birleşen greyfurt suyu kişileri zehirleyebilir.

Greyfurt suyu vücuda alınan ilaç miktarının artırılmasında ya da azaltılmasında da etkili olabileceğinden dolayı, insan sağlığı açısından tehlike oluşturur. 

Greyfurt suyu, kişilerdeki kan şekerinin yükselmesine neden olabilir. 

Bu hususlara dikkat edilerek greyfurt suyu tüketimi yapılmasının herhangi bir sakıncası bulunmaz. Greyfurt suyunun önerilen tüketim miktarı günlük olarak 1 su bardağını geçmemelidir. Tüketilecek olan greyfurt suyunun soğuk sıkım olmasının da, vücut için önemi büyüktür. Tüm bunların yanı sıra, sıkılmış olan greyfurt suyunun şeker ilavesi olmadan hazırlanması sağlık açısından da oldukça etkilidir. Bu yüzden şekersiz hazırlanan meyve sularını tüketmek her zaman önemlidir.

Greyfurt Suyu Hangi İlaçlarla Kullanılmamalı?

Greyfurt suyunun hangi ilaçlarla kullanılmaması gerektiği, insan sağlığı açısından büyük önem taşıyan bir konudur. Greyfurt suyu, gıda ile ilaç etkileşimi açısından yaygındır. Greyfurt suyunun etkileşim halinde olduğu ilaçlara; lipid düşürücüler, kalsiyum blokerleri, antidepresanlar ve buna benzer ilaç grupları örnek verilir. Bunların haricinde özellikle tansiyon hastası ile kalp hastası olan ve aynı zamanda ilaç kullanan kişilerin de greyfurt suyu tüketmesi tavsiye edilmez ayrıca çok sakıncalıdır.

Bir ilaç alırken ya da mevcutta bulunan ilaçları kullanırken, eğer greyfurt suyu tüketimi yapılacaksa mutlaka bir doktora danışarak kullanılması uzmanlar tarafından tercih edilir. Aksi halde ilaç zehirlenmelerine maruz kalınır. Bu da bazı durumlarda ölümlere ya da başka hastalıkların nüksetmesine sebep olabilir. 

Greyfurt Suyu Fiyatı Nedir?

Greyfurt suyunun fiyatı, satan kişilere ve satılan yere göre değişiklik gösterebilir. Serbest piyasa ürünü olduğu için fiyatta ani değişiklikler ile ani iniş ve çıkışlar meydana gelebilir. 

Greyfurt suyu dışarıda bulunulan durumlarda  dışarıdan alınacak bir içecektir. Onun haricinde evde çok basit bir şekilde hazırlanır.

Birçok farklı markada greyfurt suyu tezgahlarda sergileniyor. Hemen hemen her markette bulunacak olan greyfurt suyu, besin değerleri açısından da oldukça zengin bir içecek olarak yerini alıyor. 

Greyfurt suyunun fiyatı marka marka değişir. Genel olarak ise 7 ile 10 TL arasındaki fiyatlarla satışa sunulur.

Greyfurt suyu tüketmek isteyen herkesin, doktor kontrollerinde tüketim yapması sağlıkları açısından faydalıdır.

Diğer Blog Yazıları