Glutamin, proteinlerin yapıtaşı olan amino asitlerden biridir. Bu amino asit, esansiyel değildir yani vücut içinde üretilebilir. Glumat yani glumatik asidin parçalanması sonucu oluşan parçalar, amonyak moleküllerini içeren nitrojen ile birleşerek, insan vücudunda Glutamin üretilmesini sağlarlar. İnsan vücudunda, protein sentezinden elde edilen nitrojenin %30 ila %35 arasında olan kısmı, Glutamin sentezinde kullanılır. Glutamin kullanımı, dokular arasında nitrojen taşınması için önemlidir. Amonyak kullanarak sentezlenen Glutamin, Glumat üretmek için parçalanarak, amonyak kaynağı olarak da kullanılır. Yani Glutamin, vücut içinde çift yönlü çalışmaktadır.
Vücut içinde bulunan ve kullanılan Glutamin’in %70 kadarı, iskelet sistemi içinde üretilir ve vücudun ince bağırsak gibi önemli organlarına dağıtılır. Glutamin’in dağıtıldığı organlar, bu amino asidin en çok kullanıldığı organlardır. Vücutta amino asit miktarı her zaman aynı değildir. Hamilelik, emzirme ya da hastalık gibi durumlar, vücutta bulunan Glutamin depolarının boşalmasına sebep olabilir. Bu gibi durumlarda Glutamin takviyesi alınması gerekmektedir.
Glutamin Ne İşe Yarar?
Glutamin amino asidinin görevi, genellikle bağışıklık sisteminin verimli çalışmasını sağlamak için özelleşmiştir. Yapılan bazı bilimsel çalışmalara göre, Glutamin kullanımı, bağışıklık sisteminin içinde yaşanan hasarları düzeltebilmektedir. Bağışıklık sistemiyle direkt olarak ilişki içinde olan ince ve kalın bağırsakların çalışması da Glutamin desteği sayesinde etkili şekilde sürdürülebilmektedir. Glutamin de diğer amino asitler gibi, protein sentezinde görev almaktadır. Glutamin’in diğer görev alanları şunlardır:
- BCAA metabolizmasının işlemesi,
- Bağırsak duvarı bakımı,
- Bağışıklık fonksiyonunun işlemesi,
- Su iletiminin sağlanması,
- Glikoz oluşumu,
- Sinirler arası iletinin sağlanması.
Glutamin Faydaları Nedir?
Glutamin amino asidinin faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Hücrelerin hacmini ve hidrasyon dengesini korumaya yardımcı olan Glutamin kullanımı, iyileşmeye yardımcı olur.
- Yoğun antrenman sırasında Glutamin miktarı azalmaktadır. Vücutta bulunan Glutamin amino asitleri, bu depoların tekrar doldurulmasını sağlar.
- Kullanılan 2 gr L-Glutamin, büyüme hormonu üzerinde %400 oranında artış sağlamaktadır.
- Bağışıklık sistemi için temel enerji kaynağı olan Glutamin, bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Glutamin, bağırsaklar için kullanılan besin kaynaklarından biridir. Bağırsaklarda bir sızıntı ya da hasar olduğunda, Glutamin amino asitleri devreye girer ve bu hasarların düzeltilmesini sağlar.
- Bilimsel araştırmalara göre, 4 hafta boyunca düzenli şekilde Glutamin kullanılması, ülserin tedavi edilmesinde yeterli olmaktadır.
- Glutamin, kas yıkımını engeller ve protein sentezine katkıda bulunur.
Glutamin Nasıl ve Ne Zaman Kullanılır?
Glutamin kullanımı, günlük olarak düzenli şekilde yapılmalı ve 20 ila 30 gram arasında olmalıdır. Glutamin damardan alınırsa %100, ağız yoluyla alınırsa %30 oranında etkili olmaktadır. Özellikle antrenman yapan kişilerin, antrenman sırasında yakılan Glutamin miktarını dengelemek için, antrenman öncesinde ve esnasında Glutamin takviyesi kullanması gerekmektedir. Vücudun Glutamine en çok ihtiyaç duyduğu dönemler, yoğun spor yapılan dönemlerdir. Bu sebeple, spor yapan kişilerin kullanması elzemdir.
Gluten kullanımı, gece yatmadan önce de yapılabilir. Bilimsel veriler, yatmadan önce kullanılan Glutenin, büyüme hormonunun hızını artırdığını ortaya koymuştur. Aynı şekilde, gece boyunca hareketsiz ve besinsiz kalan vücudun canlandırılması için, Gluten kullanımı sabah uyanıldığı zaman da gerçekleştirilebilir.
Glutamin Zararları Nelerdir?
Gluten’in zararları, kaydedilmiş yan etkilerle kanıtlanmış değil. Glutamin kullanımı, kullanan kişilerin metabolizma ve kronik rahatsızlık durumlarına göre, çeşitli olası yan etkilere sebep olabilir. Glutamin’in olası yan etkileri şunlardır:
- Mide bulantısı,
- Uyku ve uyuşukluk hali,
- Sırt bölgesinde sivilcelenme,