Futbola Kaç Yaşında Başlanır? Futbol için Ortalama Başlama Yaşı

Sözlük

21 Aralık 2022

Futbola Kaç Yaşında Başlanır? Futbol için Ortalama Başlama Yaşı 
 cover

Futbola başlama yaşı, 5 ila 7 yaş arasındadır. İlk olarak temel eğitimleri alan çocuk daha sonra antrenmana başlar. Futbola başlayan çocuk, kendisini geliştirdikçe profesyonel futbol maçlarında oynayabilir.  Kişinin profesyonel maçlar oynaması için 5 yıl eğitimin ardından profesyonel lisans almalıdır.

Futbol yararları açısından çocukların gelişimini destekleyen, motor koordinasyonlarını geliştiren bir spor dalıdır. Bu yüzden çocuklar, küçük yaşlarından itibaren futbola teşvik edilmelidir. 

Futbol Nedir ve Nasıl Oynanır?

Futbol, dünyanın en popüler spor dalıdır. 11 kişiden oluşan iki takım ile oynanır. Takımların kendi kalesi vardır ve amaç rakip takımın kalesine gol atmaktır. Futbol sahasının büyüklüğü seviyeye göre değişir. Profesyonel bir futbol sahası 105 metre uzunluğunda ve 68 metre genişliğindedir. Futbol maçı sırasında hatalı hareket yapan futbolcu, sarı ve kırmızı kartlar ile cezalandırılır. Kırmızı kart alan oyuncu oyundan atılır ve takımı 10 kişi ile oynamaya devam eder. 

Futbol dünyanın en çok takip edilen spor dalıdır ve futbol oynayan kişilerin sayısı diğer spor dallarına göre daha fazladır. 

Futbolda Mevkileri Nedir ve Görevleri Nelerdir?

Futbolda mevkiler defans, orta saha ve forvet olmak üzere üç adettir. Bu mevkilerde oynayan futbolcular kendi içinde ayrılır.

  1. Defans: Defans oyuncuları kendi kalesine yakın bölgeyi koruyan, rakiplerin yaptığı hücum sırasında onları engellemeye çalışıp, kalesine gol atılmasını engelleyen oyunculardır. Kendi içinde bek ve stoper olmak üzere ikiye ayrılır. 
  • Bekler: Sahanın savunma bölümünde, sağ ve sol taraflarda bulunan oyunculardır. Görevi; kendi kalesine olan hücumları engellemeye çalışmak ve takımının yaptığı hücuma yardımcı olmaktır.
  • Stoperler: Stoperler savunma bölümünün tam ortasında duran oyuncudur. Görevi; rakibin gol atmasını engellemektir. 
  1. Orta Saha: Sahanın tam ortasında yer alırlar. Savunma bölümünde olan topun, hücum bölümüne geçmesinde aracılık yapan oyuncudur. Kendi içinde kanat, göbek, defansif orta saha ve ofansif orta saha olmak üzere dörde ayrılır.
  • Kanat: Taç çizgisine yakın duran futbolculardır. Görevi orta yapmak ve takım arkadaşlarına pas atmaktır. 
  • Göbek: Orta sahanın tam ortasındadır. Görevi savunmadan gelen topları, takım arkadaşlarına pas atmaktır.
  • Defansif Orta Saha (Ön Libero): Defans hattının hemen önünde duran futbolculardır. Takımın savunmasında görev alırlar. 
  • Ofansif Orta Saha: Forvetlerin arkasındaki futbolcudur. Forvete pas atarak gole katkı yapan oyunculardır.
  1. Forvet: Amacı gol atmak olan oyunculardır. Burada yer alan oyuncular hücum yapar. Merkez forvet, kanat forvet ve gizli forvet olmak üzere üçe ayrılır. 
  • Merkez Forvet (Santrafor): Forvet kısmının tam ortasında yer alan oyunculardır. Amaçları son vuruşları yapan oyunculardır. 
  • Kanat Forvet: Forvet bölümünün sağında ya da solunda yer alan futbolculardır. Amaçları asist yapmak ve gol atmaktır. 
  • Gizli Forvet: Forvet kısmının orta daha bölgesinde yer alan futbolcular, orta saha destekli oynarlar. 

Futbolun Faydaları Nelerdir?

Futbolun faydaları oldukça fazladır. Futbol çocukların gelişimine birden fazla katkısı vardır. Futbolun faydaları şu şekildedir: 

  • Futbol Kemikleri Güçlendirir. 

Futbol kemikleri güçlendiren, kemik gelişimine katkıda bulunan bir spor dalıdır. Sürekli hareket haline olan kişinin kemik yapısı gelişir, sakatlanma ihtimali azalır. 

  • Ekip Çalışmasını Geliştirir. 

Futbol bir takım oyunudur. Kişiler futbol oynarken birbiri ile sürekli iletişim halinde ve iş birliği içerisindedir. Bu sayede futbol oynayan kişilerin ekip içerisinde çalışma becerisi gelişir. 

  • Futbol Esneklik Sağlar.

Futbol antrenmanları ve maçları sayesinde kişinin esneklik düzeyini arttırır. Kişinin esnek

olması kişinin, spor sırasında sakatlanma riskini azaltır, spor performansını arttırır ve kas  

ağrılarını azaltır. 

  • Kasları çalıştırır.

Futbol, vücudun bütün kaslarını çalıştıran, güçlendiren bir spor dalıdır. Gelişen ve güçlenen kaslar sayesinde duruş bozuklukları düzelir, dayanıklılığı arttırır. 

  • Kalori Yakımına Yardımcı Olur.

Futbol, kişinin sürekli hareket halinde olduğu ve bu yüzden metabolizma çalışma hızının arttığı bir spor dalıdır. Bu sebeple futbol oynarken çok fazla kalori yakılır. Bu durum kişinin kilo vermesine ya da kilosunu korumasına yardımcı olur. 

Diğer Blok Yazıları