Fitness Bel Kemeri Nedir? Deadlift Kemeri Neden Kullanılır?

Sözlük

21 Aralık 2022

Fitness Bel Kemeri Nedir? Deadlift Kemeri Neden Kullanılır?
 cover

Fitness bel kemeri, diğer adı ile deadlift kemeri, fitness gibi ağır spor dalları ile ilgilenen sporcuların kullandığı kemerdir. Fitness bel kemeri, beli korumak amacı ile kullanılır, ağırlık kaldırıldığında ya da kişiyi zorlayacak hareketler yapıldığında kullanılır. Nefes kontrolü sağlar, sakatlıklara engel olur, vücut duruşunu düzeltir. 

Orta ve ağır spor dalları ile ilgilenen sporcular tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. 

Deadlift Bel Kemeri Neden Kullanılır? 

Deadlift bel kemerinin kullanım amacı orta ve ağır düzeyde spor yapan sporcular için sakatlanma, yaralanma ve duruş bozukluklarının oluşmasına engel olmaktır. Sporcular, sağlıklı ve verimli bir fitness antrenmanı için bu kemerin faydalarından yararlanmaktadır. 

Fitness bel kemerinin kullanım amaçlarından diğeri ise sporcunun, daha ağır ekipmanları kaldırabilmesine yardımcı olmasıdır. Deadlift gibi ağırlık kaldırılan hareketlerde, fitness bel kemerinin, diğer adı ile deadlift kemerinin kullanımı kişinin kas sınırlarını zorlamasına, kas gelişiminin en yüksek seviyeye ulaşmasına yardımcı olur. 

Fitness Bel Kemeri Nasıl Kullanılır? 

Fitness bel kemeri kullanırken önemli olan nokta, kemerin hangi noktaya kadar sıkılacağıdır. Fitness bel kemeri, uygun sıkılıkta olmalı fakat kişinin konuşma, nefes alma, yürüme gibi eylemlerini sınırlayacak durumda olmamalı. Dikkat edilmesi gerekilen diğer nokta ise kemer, bel kısmına tam olarak oturmalıdır.

Fitness bel kemeri doğru bir şekilde takılmazsa birçok sağlık sorununu beraberinde getirebilir. Bu yüzden kişi, kendisini zorlamadan en uygun ayarı bulmalıdır. 

Fitness Bel Kemeri Faydaları Nelerdir?

Fitness bel kemerinin faydaları şu şekildedir: 

  • Fitness bel kemeri, kişinin sakatlanma ihtimalinin olduğu hareketlerde, ona büyük ölçüde koruma sağlar. Doğru kullanımda sakatlanma ihtimalini azaltabilir. 
  • Fitness bel kemeri, kas gelişimini en yüksek seviyeye çıkartır. Özellikle ağır ekipmanlar kaldırılırken kullanılan fitness bel kemeri, kişinin, kas sınırlarını aşmasına yardımcı olur. Bu durum daha kaliteli ve verimli antrenmanı beraberinde getirir. 
  • Fitness bel kemeri, karın içi basınç artışını arttırırken, karın hacminin artışına engel olur. 
  • Fitness bel kemeri kullanmak, hareketleri daha fazla tekrar ile uygulamamızı sağlar. 

Fitness Bel Kemerinin Zararları Nelerdir? 

Fitness bel kemerinin zararları, bu kemeri yeni kullanacak kişiler tarafından bilinmeli ve ona göre kullanılmalıdır. Fitness bel kemerinin zararları şu şekildedir: 

  • Fitness bel kemeri motor gelişimine zarar verebilir. Kesinlikle sürekli olarak takılmamalıdır. 
  • Fitness bel kemerinin, karın içi basıncı arttırması ile karından geçen ve vücudu besleyen damarlar daralır. Bu durum organlara ve kalbe daha az kan gitmesi anlamına gelir bu sebeple kan basıncı arttırılır. Bunun sonucunda ani bayılmalar, kalp problemleri meydana gelebilir.
  • Fitness bel kemerinin yanlış takılarak spor yapılması duruş bozukluklarını beraberinde getirir. 
  • Fitness bel kemeri, sakatlığı olan kişiler için uygun değildir. Bel fıtığı ya da çeşitli rahatsızlıklara sahip olan kişiler, doktora danışmadan bu kemeri kullanmamalıdırlar. 
  • Fitness gibi orta ve ağır düzey sporlara yeni başlayan kişiler, fitness bel kemerini kullanmamalıdırlar. Kişiler bu konu hakkında antrenörlerine danışmalıdırlar. 
  • Yanlış takılan fitness bel kemeri, kişinin çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşmasına neden olabilir. 

Fitness Bel Kemeri Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Fitness bel kemeri kullanılırken dikkat edilecek hususlardan biri, bu kemeri kullanmaya başlamadan önce antrenörüne danışmış olmasıdır. Antrenör, kişinin yaptığı egzersizin seviye düzeyine uygun olup olmadığı, kişinin bu kemeri kullanmasında bir sakınca olup olmadığını incelemelidir. 

Sakatlık, bel fıtığı ya da çeşitli rahatsızlıklarda, fitness bel kemeri kullanmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır. 

Kişi, kendisine uygun fitness kemerini seçmeli ve uygun kullanım şeklini bilmelidir. 

Fitness bel kemeri, uzun süre boyunca kullanılmamalı ve her antrenman için tercih edilmemelidir. Sadece ağırlık antrenmanlarının bazılarında kullanılmalıdır.

Diğer Blok Yazıları