Fasting Diyeti Nasıl Yapılır? Örnek Diyet Listesi Ve Yapılışı

Diyet

26 Ekim 2022

Fasting Diyeti Nasıl Yapılır? Örnek Diyet Listesi Ve Yapılışı 
 cover

Fasting diyetinin yapılışı, değişiklik gösterir çünkü tek tip aralıklı oruç beslenmesi yoktur. İntermittent fasting ya da aralıklı oruç olarak bilinen bir diyettir. Günümüzde oldukça fazla uygulanmaya başlamış olan fasting diyet, pek çok kişi tarafından diyet olarak bilinse de aslında diyet değil beslenmenin düzene girebilmesi için yapılan bir uygulamadır. Fasting diyet sayesinde vücudun alıştığı fazla ve sık yeme düzeni yerine, kısıtlı bir zaman dilimi serbest bırakılarak yemek yemenin yasak olduğu düzen getirilir. Bu sayede özellikle kilolu ve metabolizması yavaş kişilerin metabolizma hızının arttırılması hedeflenir. 

Fasting Diyeti Örnek Diyet Listesi Ve Yapılışı Nasıldır? 

Aralıklı orucun örnek listesi, bir günlük için şöyle sıralanabilir: 

  • İlk öğün 

2 adet haşlanmış yumurta

Kahvaltı salatası: Bol limon sıkılmış maydanoz, nane, marul

1-2 dilim peynir

1 dilim tam buğday ekmeği

Yarım avokado

Salatalık domates ve biber 

  • Son öğün 

1 porsiyon haşlanmış tavuk eti veya kırmızı et 

4 yemek kaşığı bulgur pilavı (tereyağı veya margarin ile yapılmaması gereklidir.) 

3 yemek kaşığı yoğurt 

Mevsim salata (Salatanın içerisine isteğe göre limon, elma sirkesi ve zeytinyağı eklenebilir. Mevsim salatası için fasting diyette herhangi bir kısıtlama mevcut değildir.) 

Fasting diyetin yapılışında dikkat edilmesi gereken en önemli nokta öğün saatleridir. Bu beslenme düzeninin asıl amacı belirli bir saat boyunca vücuda kalori alınmamasıdır. Bunun için bir uzmandan yardım alınarak mutlaka beslenme saatlerinin ayarlanması gereklidir. 

Fasting Diyetinin Saat Aralıkları Nasıldır? 

Aralıklı orucun uygulama saatleri, en çok tercih edildiği şekli ile 16:8’dir. Yani, toplamda 24 saat olan günün 16 saatinde yemek yenmemesi gerekir ancak kalan 8 saat içinde istenen saatlerde yemek yenebilir. Bununla beraber 20:4 ve 14:10 yemek düzenleri de mevcuttur. 

Fasting Diyetinde Neler Yenir? 

Fasting diyette yenebilecek besinler, şeker, zararlı yağ ve zararlı karbonhidrat içeriği olmayan tüm besinlerdir. Aralıklı oruç beslenme düzeni, diğer diyetler gibi aşırı katı kuralları tüketilecek besinlerde sunmaz. Bunun için yenecek yemekler içinde sağlıklı olduğu bilinen tüm besinler tüketilebilir. Ancak bu beslenme düzeninde yer alan yiyecek ve porsiyonların mutlaka bir uzman tarafından düzenlenmesi önemlidir. Çünkü aralıklı oruç düzeni de olsa, tüketilen besinlerin mutlaka dengeli olması gerekir. 

Aralıklı Oruç Diyeti İle 1 Haftada Kaç Kilo Verilir? 

Aralıklı oruçta verilecek kilo, haftalık maksimum 1 olarak bilinir. İsmi fasting diyet olsa da aralıklı oruç uygulaması hızlı bir şekilde kilo verilmesini değil sağlıklı bir şekilde kilo verilmesini destekleyen bir beslenme düzenidir. Bunun için bu diyeti uygulayan kişilerin verecekleri kiloların tümü kalıcıdır. Hızlı verilen kiloların hızlı bir şekilde geri alınacağı unutulmamalı, bunun için de uzman birinden yardım alarak sağlıklı şekilde beslenilmelidir. 

Fasting Diyette Gece Yemek Yenir Mi? 

Aralıklı orucun yemek saatleri, mutlaka gündüz içinde olmalıdır. Geceleri metabolizma ve sindirim sisteminin çok daha yavaş çalışmasından dolayı yemek yenmesi sağlıklı değildir ve aralıklı oruç uygulamasının bozulmasına neden olabilir. Bunun için aralıklı oruçta yemek saatlerinin öğlen 12.00 ile akşam 20.00 arasında olmasına oldukça özen gösterilmesi gereklidir. 

Aralıklı Oruçta Tatlı Yenir Mi? 

Aralıklı oruçta tatlı tüketimi mevcuttur. Ancak tüketilecek olan tatlının tüketim saatine ve yapıldığı ürünlere çok dikkat edilmesi gereklidir. fasting diyet içinde tatlılar, yemek yenebilen saatlerin ortalarında tüketilirse yemeğe uygundur. Ancak fazla şekerli ve kalori oranı yüksek besinlerin tüketimine dikkat edilmesi aralıklı orucu yapan kişilerin daha hızlı kilo vermesini sağlayacaktır. 

Diğer Blok Yazıları