Enginar suyu faydaları nelerdir? Neye iyi gelir?

Sağlık

6 Haziran 2023

Enginar suyu faydaları nelerdir? Neye iyi gelir?
 cover

Enginar suyu faydaları, saymakla bitmeyecek bir doğal üründür. Enginar insan vücuduna faydası büyük oranda olan bir sebzedir. Özellikle doğurganlığı artırmasıyla bilinen enginar, hamile kalmak isteyen kişiler tarafından sıklıkla tüketilir. Hem çok güçlü bir antioksidandır hem de vücutta meydana gelen çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılır. Son dönemlerde ise enginar suyu çok fazla tüketilmesiyle dikkat çeker.

Enginar suyunun vücuda birçok faydası bulunur. Özellikle hastalıkların tedavisinde bitkisel tedavi yöntemi olarak sıklıkla kullanılır. Enginar suyunun faydaları şu şekilde sıralanır;

  • Enginar C vitamini açısından oldukça zengindir. Kışın soğuklara karşı vücudu korur. Kış aylarında görülen enfeksiyonların tedavisi için kullanılır.
  • Enginar suyu iyi kolesterolü dengede tutarak, kötü kolesterolün düşürülmesinde etkilidir.
  • İçerisinde bol miktarda mineral barındıran enginar suyu, kan şekerinin dengelenmesinde etkilidir. Vücuda alınan şekeri enerjiyi dönüştürerek, vücutta meydana gelecek yap birikimini önler.  Enginar suyu vücuttaki şeker dengesinin korunmasını sağlar.
  • Enginar suyu kan dolaşımının hızlanmasını sağlar. Ayrıca metabolizmanın hızlı çalışmasına katkı sağlar. Bu nedenden dolayı da vücutta biriken ürik asidin atılmasına katkıda bulunur. Bu şekilde değerlendirildiği zaman idrar söktürücü özelliği de devreye girer. İdrar söktürerek hem vücuttaki ödem atılır hem de zararlı bileşenler vücuttan uzaklaştırılır.
  • Enginar bol oranda lif içeren bir sebzedir ve bu nedenden dolayı sindirimi kolaylaştırır. Enginar suyu mide problemlerinin ortadan kaldırılmasında etkilidir.
  • Karaciğer yağlanmasını önler. Karaciğer rahatsızlığı olan kişilerde tedavi yöntemi olarak kullanılır.
  • Enginar suyu hem kadınlarda hem de erkeklerde cinsel duyguların artırılmasını sağlar. Vücudu dirençli kılar ve enerji artırır.
  • Emziren anneler için sütün artırılmasına destek verir.
  • Enginar suyu saçlara, cilde, bağırsaklara ve kalbe iyi gelir.

Enginar Suyu Cilt İçin Faydaları Neler?

Enginar suyunun cilt için de birçok faydası bulunur. Günlük yaşamda çok fazla kirli havaya maruz kalan, terleyen ve kalabalık ortamlara giren insanların ciltleri çok daha fazla zarar görür. Cildi korumak için cilt sağlığının önemini bilmek önemlidir. Enginar nasıl ki iç organları için faydalıysa cilt için de bir o kadar faydalıdır. Enginar suyunun cilt için faydaları şu şekilde sıralanır;

  • A,B ve C vitaminleri açısından zengin olan bu sebze, cildin ihtiyacı olan miktardaki tüm nemi sağlar. Genelde hem soğuk hem de kuru yerlerde yaşayan kişiler ciltlerini nemli tutmak amacıyla enginar suyu tüketebilir.
  • İçerisinde bulunan antioksidan özelliği ile cilt lekelerinin ve sivilcelerin oluşmasını engeller. Deri altında oluşacak olan iltihaplar için büyük bir önlemdir. 
  • Vücutta sivilce oluşumunun en büyük nedeni karaciğerin yağlanma durumudur. Enginar suyu tüketerek hem karaciğerdeki yağlanma oranı düşürülür hem de bunun sonucunda ortaya çıkmakta olan sivilceler tedavi edilir.
  • Enginar suyu cildin pürüzsüzleşerek bebeksi bir cilt olmasını sağlar.

Enginar Suyunun Zayıflatma Özelliği Var Mı?

Enginar suyunun zayıflatma özelliği olup olmadığı, kilo vermek isteyen kişilerce en çok merak edilen konuların başında gelir. Sebzeler, kilo vermek isteyen kişilerin vazgeçilmezleri arasındadır. Enginar suyunun antioksidan olması, yüksek oranda lif içermesi, ödem attırması kilo verme döneminde birçok kişiye yardımcı olur. Enginar sindirim sistemini rahatlatma özelliğiyle de bilinen bir sebzedir. Birçok kişi bağırsak problemi yaşadığından dolayı kilo verme konusunda biraz zorluk çekebilir. Enginar suyu tüketerek bağırsakların çalışması sağlanır ve bu problem ortadan kalkar.

Metabolizma enginar suyu sayesinde hareketlendikten birkaç gün sonra, ödem atma süreci başlar. Düzenli kullanılan enginar suyu, kısa dönemde büyük oranda ödem attırır. İçerisindeki lifler sayesinde bağırsak sağlığının korunarak kilo verilmesini sağlar. Ayrıca kolon kanseri riskini de ciddi oranda azaltır. 

Enginar Suyu Nasıl Tüketilir?

Enginar suyunun nasıl tüketileceği, özellikle şifa niyeti ile kullanan kişilerce araştırılan bir konudur. Öğünlerden 10 dakika önce tüketilmesi önerilen enginar suyu aç ya da tok karnına içilebilir. Ama yemek esnasındaki hazımsızlığın önlenmesi için içilmek isteniyorsa, aç karnına içmekte fayda var. Enginar suyunun tüketilmesi için taze olması en büyük koşuldur. Bunun haricinde günün istenilen saatlerinde ve istenilen miktarda enginar suyu tüketilebilir.

Enginar Suyu Nasıl Hazırlanır?

Enginar suyunun hazırlanabilmesi için, 3 adet enginar gereklidir. Enginarların taze olması önem taşır. Bunun yanı sıra 1 litre içme suyu ile istenilen miktarda da limon suyu kullanılır. 

Öncelikli olarak enginarın yapraklarının iyice ayıklanarak temizlenmesi gerekir. Su bir tencerede kaynatılır. Su kaynama noktasına geldikten sonra, enginarın yaprakları suyun içine atılır ve ocağın altı en düşük seviyeye getirilir. Tahmini olarak 30 dakika kadar kaynadıktan ve enginarlar yumuşadıktan  sonra tencerenin kapağı kapatılarak demlenmesi sağlanır. Bu arada enginarların rengini de suya vermesi gerekir. Demleme işlemi bittikten sonra süzgeç yardımı ile süzülür ve bir sürahiye konur. Daha sonra sağlıklı bir şekilde tüketilir. 

Enginar Suyu Fiyatı Ne Kadardır? 

Enginar suyunun ne kadar olduğu, genelde onu satan kişilerce belirlenir. Enginar suyu genellikle organik ürün satan ve yetiştiren kişilerin mağazalarında satılır. Bulunulan çevrede bu tarz mağazalar yoksa, internet üzerinden online alışveriş tercih edilebilir. 

Enginar suyu genellikle birçok firma tarafından hazırlanır ve genel olarak en az 1 litre şeklinde satılır. Enginar suyunun 1 litrelik bir şişesi 20 ile 50 TL arasında değişir. 1 litre enginar suyu, vücut için anlatmakla bitmeyecek kadar büyük bir yarar sağlar.

Diğer Blog Yazıları