En İyi Etkili Yan Karın Hareketleri! Örnek Program Egzersizler

Performans

12 Ağustos 2022

En İyi Etkili Yan Karın Hareketleri! Örnek Program Egzersizler
 cover

Karın kaslarını oluşturan üç kas yapısından biri olan yan karın kasları, oblik olarak adlandırılmaktadır. Oblik kası, karın bölgesinin iki yan tarafında da bulunmaktadır. İnsan anatomisindeki oblik kası, simetrik olarak iki tanedir. Halk arasında yan karın kası olarak adlandırılan bu kas yapısının çalıştırılması ve geliştirilmesi için farklı egzersiz hareketlerinden oluşan antrenman seçenekleri yer almaktadır. Düzenli olarak gerçekleştirilecek olan bu antrenmanlar sayesinde, bu kas yapısının güçlenmesi ve daha belirgin bir form kazanması sağlanabilir.

En iyi etkili yan karın kası hareketleri uzman kişiler tarafınca şu şekilde belirlenmiştir;

  • Eğilimli plank,
  • Yana dönme,
  • Bisiklet mekik,
  • Plank

Yan Karın Kası Hareketleri İçin Örnek Program Nasıl Olmalıdır?

Yan karın kaslarının çalıştırılması için kişilerin belirli bir kondisyona sahip olması gerekmektedir. Aynı zamanda, antrenmana başlamadan önce mutlaka ısınmanın gerçekleştirilmesine de dikkat edilmelidir. Antrenman programları, kişilere özel olarak hazırlanmaktadır. Bu nedenle sabit bir programın herkes tarafından uygulanması gibi bir durum söz konusu değildir. Ortak olan noktalar; karın kası antrenmanlarının birer gün ara ile yapılması ve gerçekleştirilecek setlerde zor hareketlerden başlanarak kolaylara gidilmesini tercih etmektir. Yan karın kası hareketleri için örnek program şu şekilde olabilir;

  • İlk gün yapılacak hareketlerde; eğilimli plan ve yana dönme egzersizi yer alabilir ve 3’er set, 8-12 tekrar olarak uygulanabilir.
  • İkinci gün ise; plan ve bisiklet mekik egzersizleri tercih edilebilir. Bu egzersizlerde yine 3’er set ve 8 ile 12 tekrar şeklinde uygulanabilir.

Yan Karın Kası Hareketlerinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kasların çalıştırılması sırasında tercih edilen egzersizlerin, farklı teknik aşamaları mevuttur. Kişilerin bu bilgileri bilmeden, egzersizleri gerçekleştirmeye başlaması ile kas yapılarının zarar görmesi meydana gelebilmektedir. Aynı zamanda, egzersizler ile kullanımı sağlanılan ekipmanların tanınmaması da farklı fiziksel yaralanmalara neden olabilmektedir. Yan karın kası hareketlerinde dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi, kişilerin kondisyon seviyelerinin yüksek olmasıdır. Yan karın kaslarının geliştirilmesi için yapılaması gereken egzersizler yüksek efor ve kondisyon gerektirmektedir.

Yan Karın Kasının Özellikleri Nelerdir?

İnsanların kas sistemlerini meydana getiren kas grupları, farklı özelliklere sahiptir. Bu özellikler; kasların formları, lif yapıları, görevleri ve konumları gibi başlıklar altında incelenmektedir. Her kasın farklı özelliği olabildiği gibi farklı görevleri de bulunmaktadır. Kas yapılarının güçlendirilmesi; bu yapıların sağlıklı olmasını ve vücut içerisindeki görevlerini de düzgün bir şekilde yerine getirebilmesini sağlamaktadır. 

Yan karın kasının özellikleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Yan karın kaslarının yapısı, çalışmalar ile belirgin bir hale gelebilmektedir.
  • Farklı kas yapılarının çalışmasına destek sağlayabilen bir kas yapısıdır.
  • Bu kas yapısının çalıştırılması, bel bölgesinde de incelmelerin meydana gelmesini sağlamaktadır.

Yan Karın Kaslarının Görevleri Nelerdir?

Vücutta yer alan tüm kas yapılarının belirli görevleri bulunmaktadır. Bu kasların geliştirilip, güçlendirilmesi için tercih edilen egzersizler sayesinde, kas sisteminin ve buna bağlı olarak vücut sisteminde sağlıklı olması gerçekleştirilmektedir. Yan karın kaslarının görevleri ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Yan karın kasları, kişilerin üst gövdesinin sağa ve sola dönebilmesini sağlamaktadır.
  • Yan karın kaslarının çalıştırılması ile bel kısmının daha düzgün ve belirgin olması gerçekleşmektedir. Aynı zamanda, gerekli egzersizler ile geliştirilebilen bir kas yapısıdır.
  • Üst gövdenin duruşunda oldukça etkilidir.

Diğer Blok Yazıları