Eliptik bisiklet hangi kasları çalıştırır? Eliptik bisiklet ne i̇şe yarar, faydaları nelerdir?

Performans

13 Haziran 2022

Eliptik bisiklet hangi kasları çalıştırır? Eliptik bisiklet ne i̇şe yarar, faydaları nelerdir? cover

Eliptik bisiklet, etkili bir çalışma programı dahilinde kullanılırsa alt vücudun pek çok kas grubunu yeteri kadar çalıştırabilir. Yaklaşık olarak doksanlı yıllar itibariyle popülerlik kazanan bu ekipmanlar, bacak bölgesindeki fazla yağların erimesine ve kas liflerinin sıkılaşmasına katkı sunar. Eliptik bisikletin çalıştırdığı kaslar ise şöyledir:

  • Calf kasları
  • Quadriceps grubu (Front – Medialis – Lateralis)
  • Hamstring
  • Soleus

Tamamı bacak bölgesinde yer alan bu kaslar, hareket yeterliliği açısından vücudun en önemli kaslarını meydana getirir. Bacağın ön ve arka kısmındaki çeşitli bölgelerde yer alan kasların vücut estetiği açısından da büyük önem taşıdığı söylenebilir.

Eliptik Bisiklet Ne İşe Yarar? Eliptik Bisikletin Faydaları Nelerdir?

Eliptik bisikletin faydaları, bacak bölgesinin sıkılaşmasına ve sağlıklı zayıflamaya katkı sağlayabilmesi ile ilişkilidir. Sürekli bir hareketlilik gerektiriyor olması, özellikle kalori yakımı için bu ekipmanın ne kadar faydalı olduğunu gösteren bir detaydır. Daha başka yararlılıkları genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  • Bacaktaki kas gruplarının tümünü etkin olarak çalıştırır. Özellikle bu bölgeyi geliştirmeye dair sorun yaşayanlar, kısa sürede maksimum verim alabilir.
  • Terlemeye yardımcı olarak toksin maddelerin vücuttan atılmasını sağlar.
  • Akciğer kapasitesini yükselterek hareket verimliliğine katkı sunar. Futbol, basketbol, voleybol ve tenis gibi yoğun enerji gerektiren sportif aktiviteler kapsamında antrenman yaparken bu bisikletler büyük önem taşır.
  • Birim zamandaki maksimum enerji tüketimini artırarak vücudun kalori yakım sürecini hızlandırır.
  • Zayıflamak ile beraber estetik bir vücut görünümü kazanmak isteyenlerin baldır ve basen bölgelerini sıkılaştırır.

Ekipmanın en çok dikkat çeken faydaları bunlardır. Fakat yeterli ölçüde fayda görebilmenin ancak düzenli antrenman programlarına uymakla mümkün olacağını unutmamak lazımdır.

Eliptik Bisiklet ile Koşu Bandı Arasındaki Fark Nedir?

Koşu bandı ve bisiklet, çalışma mekanizması yönünden birbirine benzer. Fakat teknik olarak bu ürün seçenekleri arasında önemli bir fark mevcuttur. Koşu bantları, özellikle diz eklemlerinin daha fazla zorlanmasına sebep olabilir. Bant zemini üzerinde atılan her bir adımın şiddeti, dizde bulunan eklem ve kaslar tarafından emilir. Diz bölgesi ile beraber sırt kaslarının da belli oranda baskılandığı gözlemlenir.

Çünkü devamlı şekilde dönen bandın üzerinde denge sağlayabilmek için bel kaslarında gerilme ortaya çıkar. Bu sebeple, diz ya da bel problemleri olanların koşu bandı kullanmaları tavsiye edilmez. Herhangi bir sakatlık riski ya da ciddi sakatlık geçmişi olmayan kimseler ise gönül rahatlığıyla her iki ürünü kullanabilir.

Koşu bandı dışında, bisiklet daha güvenilir ekipmanlardır. Bu ekipmanlarda ayakların çarptığı bir zemin söz konusu değildir. Dizlere ve bel kaslarına fazladan yük binmemesi, eliptik bisiklet ile koşu bandı arasındaki en önemli farktır. Ayrıca bilinçli olarak kullanılırsalar, her iki ürünün de zayıflamaya ve sıkılaşmaya büyük ölçüde katkı sunacağı söylenebilir.

Eliptik Bisiklet Nasıl Kullanılır?

Eliptik bisiklet kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken ilk detay, vücudun dik olmasıdır. Özellikle spora yeni başlayanlar, bisikletin pedallarını çevirirken vücutları öne eğimli bir pozisyon alır. Bu hatanın devamlı olmasıyla bel ve boyun bölgelerinde kambur gelişebilir.

Duruş pozisyonuna dikkat etmek kadar, tempoyu korumak da önem taşır. Birden bire hızlanmak ya da birden bire yavaşlamak,  solunum ve kan dolaşımı açısından doğru değildir. Bisikleti kullanırken dik bir durmak ve tempoyu kademeli olarak artırıp azaltmak en temel kurallardır.

Eliptik Bisiklet Günde Kaç Dakika Kullanılmalıdır?

Diğer Blok Yazıları