Dumbbell Concentration Curl Hareketi Nedir, Nasıl Yapılır? Dumbbell Concentration Curl Hangi Kasları Çalıştırır ve Faydaları Nelerdir?

Performans

15 Haziran 2022

Dumbbell Concentration Curl Hareketi Nedir, Nasıl Yapılır? Dumbbell Concentration Curl Hangi Kasları Çalıştırır ve Faydaları Nelerdir? cover

Dumbbell Concentration Curl hareketi, tamamıyla ön kol kaslarına odaklanan bir egzersizdir. Hareketin formu sayesinde; biceps ve bilek kaslarını çalıştırırken daha başka kas gruplarının da hareketten etkilenmemesi ve yükün sadece bu kaslara yüklenmesi sağlanır. Ayrıca tekrarların mümkün olabildiği kadar yavaş uygulanması ve hareket sırasındaki duruş pozisyonu çok önemlidir.

Üst gövdenin kaçınılmaz olarak sağa ya da sola eğilecek olması, bel sağlığı açısından risk taşır. Yani çeşitli bel sakatlıkları geçirmiş olan sporcular ya da bele dair çeşitli sorunlar yaşayan kimseler bu hareket yerine klasik Dumbbell Curl hareketini tercih edebilir.

Dumbbell Concentration Curl Hareketi Nasıl Yapılır?

Concentration Curl yaparken dikkat edilmesi gerekenler, doğru hareket formunu yakalayabilmek ve maksimum verim almak açısından önem taşır. Egzersizin adından anlaşılabileceği gibi, “concentration” yani konsantrasyon öncelikli bir yere sahiptir. Çalıştırılan biceps kaslarına odaklanarak tekrarları yavaş bir şekilde gerçekleştirmek ve kasları tamamen sıkıştırmak esastır. Concentration Curl hareketi sırasında dikkat edilecek detaylar ise şöyle sıralanabilir:

  1. Bu egzersiz oturarak yapılmalıdır. Ayakta yapılması da mümkündür fakat verimlilik açısından bu tavsiye edilir.
  2. Rahat edebileceğiniz bir yere oturmanız gerekir. Spor salonundaysanız antrenman sehpalarına oturabilirsiniz. Ev ortamında ise fazla esnek zeminli olmayan koltukları ya da kalça bölgesini rahatsız etmeyecek sandalyeleri tercih etmeniz mümkündür.
  3. Concentration Curl hareketi tek taraflı olarak yapılır. Bu sebepten dolayı, sağ ya da sol koldan öncelikle hangisini çalıştırmak istediğinizi tercih etmeniz gerekir.
  4. Çalıştırmak istediğiniz taraf ile ağırlığı yüklenip başlangıç pozisyonu almalısınız.
  5. Öncelikle sağ kol çalıştırılacaksa vücudu sağ yanınıza doğru eğip dirseğinizi sağ bacağın iç tarafına yaslamalısınız. İlk olarak sol kol çalıştırılacaksa, aynı şey ters taraf için uygulanmalıdır.
  6. Vücut düzgünce eğildikten ve ilgili kol bacağa yaslandıktan sonra, dumbbell en yavaş şekilde yukarı kaldırılmalıdır.
  7. Tüm tekrarlarda yavaş olmak ve doğru nefes alışverişini unutmamak çok önemlidir. Dumbbell kaldırılırken nefes vermek, indirilirken nefes almak verimliliği artıracaktır.

https://www.youtube.com/watch?v=Jvj2wV0vOYU

Dikkat edilmesi gereken detaylar ile birlikte bazı yaygın hatalardan da söz etmek mümkündür. Vücudun sağ ya da sol tarafa eğik olması, boynun da eğileceği anlamına gelmez. Boyun omurlarının zorlanmaması için buna dikkat edilmelidir. Fazla kambur durmak ya da dikliği koruma isteğiyle standart pozisyonu bozmak yaygın hataların en başında bulunur.

Dumbbell Concentration Curl Hangi Kasları Çalıştırır?

Kolun bacağa yaslanması ile yapılan Concentration Curl fitness camiasında popüler bir harekettir. Çünkü biceps kasları üzerinde en fazla etki gösterebilen hareketler arasındadır. Bu egzersizin planlı ve programlı olarak uygulanması halinde biceps (ön kol kası), brachialis (biceps ve triceps kaslarını ayıran ince kas), brachioradialis (bilek kası) ve anterior deltoid (ön omuz kası) gelişim gösterir.

Dumbbell Concentration Curl Faydaları Nelerdir?

Dumbbell Concetration hareketinin faydaları, kaldırılan yükün tamamıyla kol kasları üzerine yüklenmesini sağlamasıyla ilişkilidir. Biceps kaslarını bu hareket kadar etkin çalıştırabilecek olan egzersizlerin sayısı çok azdır. Yeteri kadar Dumbbell Concentration Curl hareketi uygulayarak güçlü ve estetik kollara sahip olmak son derece basittir.

Standing Dumbbell Concentration Curl Nedir? Nasıl Yapılır?

Diğer Blok Yazıları