Dövüş Sporlarına (Boks, Tekvando, Kick Boks) Kaç Yaşında Başlanır?

Sözlük

5 Aralık 2022

Dövüş Sporlarına (Boks, Tekvando, Kick Boks) Kaç Yaşında Başlanır? 
 cover

Dövüş sporlarına başlama yaşı en az 8 – 10 olmalıdır. Kişinin gelişimine göre kişilerin daha küçük yaşlarda dövüş sporlarına başlamaları mümkündür. Çocukların erken yaşlarda spora başlama, bilişsel ve fiziksel gelişimine katkı sunar. Kişinin sosyal becerilerini arttırır, kas gruplarını arttır ve geliştirir. Dövüş sporları ile ilgili bilinmesi gereken en önemli şey bu sporların savunma sporları olmasıdır. Dövüş sporları herhangi birine zarar verebilmek için değil kişinin kendisini savunabilmesi için öğrenilir. Özel ekipmanlar ile gerçekleştirilen bu spor dalının çeşitleri oldukça fazladır. 

Dövüş Sporları Nedir? 

Dövüş sporları savunma sanatıdır. Boks, tekvando ve kick boks en çok bilinen ve tercih edilen spor dalı çeşitleridir. Dövüş sporlarının kendi kuralları ve sistemleri vardır. Kişiler eğitime bu kuralları ve sistemleri öğrenerek başlarlar. Kişilerin kendilerini savunma becerisini arttırır, disiplin gelişimine, kas gelişimine katkıda bulunur. Dövüş sporlarının bir diğer getirisi ise kişiye özgüven sağlamasıdır. 

Boks Nedir? 

Boks sporu çeşitli ekipmanlar ile yapılan bir dövüş sporları çeşididir. Bireysel bir spor dalıdır. Kasları ve vücudu en yüksek verimle çalıştırır. Boksta amaç kişinin rakibine attığı yumruklar ile nakavt ya da puan ile yenmektir. Bu spor ring adı verilen bir alanda gerçekleşir. Boks yapan kişinin kendi etrafında dönmesi, rakibinin belden aşağısına ve başına vurması, rakibine boks eldivenlerinin dış alanı ile vurmak uyarı sebepleridir. Müsabaka sırasında üç uyarı alan kişinin bir puanı silinir. 

Boksta kişiler çeşitli koruyucular ile müsabakaları gerçekleştirir. Bunlar diş ve kasık koruyucularıdır. Kişinin kalıcı fiziksel zararı en aza indirmek için bu koruyucular kullanılır. 

Boks zor bir dövüş sporu dalıdır. Antrenmanlar çok yoğun geçer. Antrenman sırasında darbe yastığı, kum torbası, punchhing ball , atlama ipi gibi aletler kullanılır. Antrenman sırasında kişinin kendisini savunma ve rakibe saldırma becerileri geliştirilir, vücut kondisyonu geliştirilir ve kas gelişimi sağlanır. Boks ile ilgilenen sporcular için beslenme düzeni de antrenmanların bir parçasıdır. 

Boksta vuruş biçimleri değişiklik göstermektedir. Bu sebeple birbirinden ayrılırlar. Vuruş biçimleri şunlardır: 

  • Çengel Vuruş 
  • Direkt Vuruş 
  • Sağ Direkt 
  • Sol Direkt
  • Swing 
  • Dış El Yumruk 
  • Sağ Dış El Yumruk 
  • Sol Dış El Yumruk 
  • Sağ Kroşe 
  • Sol Kroşe 
  • Aparkat

Tekvando Nedir? 

Tekvando, Uzak Doğu dövüş sporlarından biridir. Tekvando yapan sporcu eldiven takmaz. Bu spor çıplak el ile yapılır. Belirli kuralları ve sistemi vardır. Tekvandoda amaç rakipten daha fazla puan alarak kazanmaktır. Tekvando ile ilgilenen sporcular kademelerini temsil eden kuşaklara sahiptir. Bu kuşakların renkleri beyaz, sarı, yeşil, mavi, kırmızı ve siyahtır. En tecrübeli olan kişiden en tecrübesize göre renklerin sıralanışı siyah, kırmızı, mavi, yeşil, sarı, beyazdır. Her kuşak ortalama 4 ay kalır. 4 ay sonra yapılan kuşak sınavı ile kuşak atlamak mümkündür. Siyah kuşak alan kişiler, kendilerini geliştirmesi ile Dan unvanı alabilirler. Bu unvan 1. Dan’dan 9. Dan’a kadar gider. Her Dan’da kalma süresi bir yıldır. 

Tekvando müsabakaları üç devreden oluşur ve her devre 2 dakikadır. Bu devreler sonunda eşitlik olma durumu varsa dördüncü devre gerçekleşir. Bu devrede kişiler son vuruşlarını gerçekleştirir. 

Tekvando ayak ve yumruk teknikleri ile yapılan bir dövüş sporudur. 

Kick Boks Nedir?

Kick Boks, Uzak Doğu dövüş sporudur. Kick boks bir savunma sporudur. Karate ve Muay Thai sporlarının bir araya gelmesi ile ortaya çıkmıştır. Light Contact, Point Fighting, Low Kick, K1 Rules, Full Contact, Müzikli Form ve Kick Light olmak üzere yedi branştan oluşmaktadır. 

Kick boks diğer dövüş sporlarında olduğu gibi yüksek antrenman düzeyi olan bir spor dalıdır. Sporcunun kondisyon yeteneğini, kas gücünü, hızlı düşünerek aksiyon alma yeteneğini geliştirir. 

Kick boks müsabakalarında kişinin rakibi kendi ağırlığında seçilir. Amaç rakipten daha fazla puan alarak galip olmaktır. Müsabaka sırasında koruyucu giysiler giyilmelidir. Kick boks müsabakalarında her raunt üç dakika sürer. 

Dövüş Sporlarının Yararları Nelerdir?

Dövüş sporlarının yararları şu şekildedir: 

  • Kişi kendisini savunmayı öğrenir. 
  • Dövüş sporları ile ilgilenen sporcunun kas gelişimi en yüksek seviyeye ulaşır. 
  • Kişinin kondisyon gelişimi artar. 
  • Kişi hızlı düşünüp hızlı hareket etmeyi öğrenir. 

Dövüş sporları kişiye özgüven katar ve gelişimini destekler.

Diğer Blok Yazıları