Deniz Suyu Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Sağlık

30 Mayıs 2023

Deniz Suyu Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?
 cover

Deniz suyu faydaları, insan vücudu için oldukça fazladır. Deniz suyunun içerisinde, insan vücudu için yararlı olabilecek birçok mineral bulunur. Bu mineraller potasyum, magnezyum, sülfür, nitrojen ve kalsiyumdur. Bu mineraller saça ve cilde büyük miktarda yarar sağlar. 

Denize girilmesi halinde insan vücudu bu mineralleri emer ve vücut için yararlı hale getirir. Deniz suyu özellikle cilt kaşıntısı ve sivilce problemi için birebirdir. Deniz suyunun faydaları şu şekilde sıralanır;

  • Deniz suyu bağışıklık sistemini güçlendirir. Yüzme esnasında vücut tarafından çok kolay bir şekilde emilir. Bu şekilde vücut tüm hastalıklarla savaşır. Zararlı toksinler dışarıya atılır ve cilt gözenekleri açılır. 
  • Dolaşımı artırır ve kan dolaşımının hızlanmasını sağlar. Stresten ve kötü beslenmeden kaynaklı tüketilmiş olan tüm minerallerin tekrar kazanılmasını sağlar.
  • Cilt sağlığına iyi gelir. Deniz suyu içerisinde bulunan magnezyum cilt için çok önemli bir mineraldir. İçerisindeki tuz, cildin nem oluşumuna katkı sağlar. Ayrıca ciltte meydana gelen iltihap, pürüz, kızarıklık ve sivilce gibi durumlar için iyileştirme özelliği vardır.
  • Deniz suyu, stres ve depresyona iyi gelir. 
  • Uykusuzluğu tedavi etme özelliği bulunur. Kasları ve sinirleri sakinleştirir ve stresin azaltılmasını sağlar. Deniz suyu içerisindeki mineraller sayesinde kaliteli uyku uyumayı sağlar.
  • Üst solunum yolunda meydana gelen hastalıklar için tedavi edicidir. Öksürük, astım, sinüzit vb. gibi hastalıklar yaşayan kişiler burunlarını ve nefeslerini açmak için deniz suyundan yararlanır. 
  • Karaciğer ve böbrek hastalıkları için tedavi edici özelliği bulunur. Hücreleri yeniler, iyileşme sürecini hızlandırır.
  • Egzamaya iyi gelir.
  • İltihaplı cilt yaralarının ve hastalıklarının tedavisi için kullanılır.
  • Yiyeceklerin daha hızlı bir şekilde sindirilmesini sağlar.
  • Düzensiz kalp atışlarının düzenlenmesinde etkilidir.

Deniz Suyunun Zararları Nelerdir?

Deniz suyunun zararları, bilinen ya da kanıtlanmış bir şekilde olmamakla birlikte, denizdeyken deniz suyu yutmanın ya da içmenin belli başlı zararları olabilir. Bunlar şu şekilde sıralanır;

  • Denizdeyken aşırı su içmek su kaybına sebep olur.
  • Deniz suyu içmek ya da denizde çok fazla kalmak ishal, kusma, baş ağrısı ve bilinç kaybına sebep olur.
  • Deniz suyu kişiden kişiye değişmekle birlikte idrara çıkmama sorunu doğurabilir. Bu da uzun vadede böbrek yetmezliğine sebep olur.
  • Çok fazla deniz suyunda kalındığı zaman, çok fazla güneşe de maruz kalmak demektir. Deniz suyunun içerisindeki tuz güneşin de etkisiyle ciltte yanmalara sebep olabilir.

Deniz Suyu Neden Tuzludur?

Deniz suyunun neden tuzlu olduğu, çok fazla kişi tarafından merak konusu haline gelmiştir. Denizdeki tuzun kaynağı, yeryüzünde bulunan kayaçlardır. Atmosferde bulunan karbondioksitin suda çözünmesi durumunda karbonik asit meydana gelir. Bundan dolayı yağmur suyu, asitli bir özellik gösterir. Yağmur suyu bu şekilde kayaçlarla etkileşime girdiği zaman, kayaçların aşınmasını sağlar. Bunun sonucunda ise iyonlar meydana gelir. İyonların büyük bir kısmı denizdeki canlılar tarafından kullanılır bir kısmı ise suda çözünmüş şekilde görülür. 

Deniz Suyu Cilde Nasıl Uygulanır?

Deniz suyunun cilde uygulanması, birçok yarar sağlar. Yazın her gün denize girilmesi sivilcelerden kurtulmaya iyi gelir. Bu şekilde cildinize bol bol uygulayabilirsiniz. Her gün denize girme gibi bir ihtimal söz konusu değilse, deniz suyunu bir pet şişeye doldurup ağzını kapatarak muhafaza edebilir ve gerekli durumlarda kullanabilirsiniz. 

Deniz suyunu tuz ile karıştırarak sivilceli bölgelere uygulamak ve pamuk yardımıyla sürmek gerekir. Bu işlemi yaptıktan yaklaşık 20 dakika sonra, ılık su ile yıkama işlemi gerçekleştirilir. Düzenli kullanım sonucunda, sivilcelerin kuruyarak döküldüğü görülecektir. Deniz suyu sivilce tedavisinin yanı sıra ciltteki ölü derinin de atılmasını sağlar.

Deniz Suyu İçilirse Ne Olur?

Deniz suyunun içilip içilmeyeceği, tartışma konusu haline gelen olaylar arasında yer alır. Bir grup deniz suyunun kaynatılıp içilebileceğini savunurken, bir grup ise kesinlikle içilemeyeceğini savunur. Deniz suyu kesinlikle içilmez. İçildiği durumlarda öldürücü etkiye sahiptir.

Deniz suyu çok tuzludur. İçildiği durumlarda vücutta tuz birikmesi meydana gelir. Böbrekler bu tuzu vücuttan atabilmek için, mevcutta vücutta bulunan suyu da harcamak zorunda kalır. Yani aslında deniz suyu içerek vücuda su vermek yerine vücuttan su çalmış olunur. Bu nedenden dolayı deniz suyunun içilmesi, vücutta su kaybına yol açarak ölümlere sebep olabilir.

Deniz Suyu Hangi Sektörlerde Kullanılır?

Deniz suyu birçok sektörde kullanılır. Deniz suyunun saymakla bitmeyecek birden fazla yararı vardır. Bu nedenden dolayı da, birçok sektörde deniz suyundan yararlanılır. Özellikle kozmetik sektörü için üretilen cilt ürünlerinin çoğu, deniz suyu içerir. Bunun sebebi deniz suyunun cildi tazelemesi ve parlatmasıdır. Ayrıca deniz suyu cilt aknelerini ve sivilcelerini yok ettiği için de, birçok bakım ve sağlık ürünlerinde de kullanılır. 

Deniz suyu birçok bakım ve saç ürününün içerisinde de mevcuttur. Saç için serum ve besleyici spreylerin içerisinde , deniz suyu bulunur. Deniz suyu saçları besleyerek daha çabuk uzamalarını sağlar. Birçok saç bakım spreyi deniz suyu içeriğiyle hazırlanmıştır.

Deniz suyu ayrıca birçok medikal ürün içerisinde de bulunur. Genellikle sinüslere iyi gelen ve açılmalarını sağlayan deniz suyu, burun spreyi şeklinde piyasada satılmaktadır. Fakat bu tarz ürünlerin sadece eczanelerden alınması gerektiği unutulmamalıdır. Eczane dışında satılan bu tarz ürünler, kişilerin sağlıkları açısından çok güvenli olmayabilir. Bu nedenden dolayı özellikle medikal ürünlerin eczanelerden alınması önerilir.

Diğer Blog Yazıları