Demir Eksikliğine İyi Gelen Yiyecekler, Meyveler, Vitaminler, Sebzeler ve İçecekler Nelerdir?

Sağlık

11 Ağustos 2022

Demir Eksikliğine İyi Gelen Yiyecekler, Meyveler, Vitaminler, Sebzeler ve İçecekler Nelerdir?
 cover

Demir eksikliğini iyileştirecek yiyecekler, demir emilimini arttıran C vitaminli yiyeceklerdir. Bu nedenle yumurtanın portakal suyu ile tüketimi ve köftenin yeşil salata ile tüketimi demirin bünyeye daha kolay alınması açısından önem taşır. Mayalı ekmek tüketmek, mayasız ekmeğe nazaran daha çok demir emilimi sağlar. Kepek ekmeğinin demir emilimi düşük olduğu için yenmesi tavsiye edilmez. Az piştiği taktirde demir emilimi az bir miktarda olan kuru baklagillerin iyi pişirilmesi gerekir. Bu sayede demir emilimi gerektiği gibi gerçekleşir.

Zengin bir vitamin ve mineral kaynağı olan yumurtanın bünyesinde önemli derecede demir bulunur. Her gün tüketilmesi önerilen yumurtanın maydanoz ve tere gibi yeşilliklerle zenginleştirilmesi alınan demir değerinin daha yüksek olmasına yardımcı olur. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da yumurtanın çay ya da kahve ile birlikte tüketilmemesi gerektiğidir. Demir emilimini önledikleri için bu içeceklerin besinlerle tüketilmemesi daha sağlıklı olur. Böylece demir eksikliğine iyi gelen gıdalardan gerektiği gibi verim almak kolay hale gelir.

Demir Eksikliğine İyi Gelen Meyveler Nelerdir?

Demir eksikliğini iyileştirecek meyveler genel olarak kurutulmuş meyvelerdir. Taşıması kolay olduğu için günlük hayat içinde çantada ya da cepte taşınabilen kuru meyveler kolay bir şekilde tüketilebilir. Demir eksikliği anemisi açısından son derece faydalı olduğu bilinen kuru meyvelerin içinde bazı türler ön plana çıkar. Çekirdeksiz kuru üzüm, dut kurusu, kuru kayısı ve kuru erik gibi meyvelerin bünyesinde zengin derecede demir miktarı bulunur. Günlük 100 gram tüketilmesi durumunda demir ihtiyacının yüzde 23’ü vücuda girmiş olur. 

Demir Eksikliğine İyi Gelen Vitaminler Nelerdir?

Demir eksikliğini iyileştirecek vitaminler pek çok gıdada bulunur. Bu vitaminlerin özelinde ön plana çıkan C vitamini vücut için gerekli olan demir ihtiyacının önemli bir kısmını karşılar. Sık tüketilen gıdalarda yer alan C vitaminine ulaşmak son derece kolaydır. C vitamini bulunan gıdaların içinde domates, yumurta ve portakal gibi besinler yer alır. Aynı zamanda el yapımı taze limon suyu ya da portakal suyu tüketmek de vücudu C vitamini ile kavuşturur. Demir eksikliğine iyi gelen C vitamininden iyi yarar almak için çay ve kahve ile tüketilmemelidir.

Demir Eksikliğine İyi Gelen Sebzeler Nelerdir?

Demir eksikliğini iyileştirecek sebzeler bol yeşilliğe sahip olan türlerdir. Besin değeri açısından oldukça yararlı olan ve gün aşırı tüketilmesi önerilen yeşil sebzeler demir eksikliğine de iyi gelir. Yeşil sebzelerin et ile beraber tüketilmesi demir emilimi açısından son derece yararlıdır. Marul, roka, maydanoz gibi yeşillikler pek çok yemek ve salata türünde kullanıldığı için her gün tüketmek mümkündür. Demir değeri açısından zengin olan bir diğer yeşillik olan ıspanak da düzenli olarak tüketilmelidir. Besin değerlerini kaybetmemesi için az pişirilmelidir.

Yeşil yapraklı sebzeler tüketilirken yapılan en büyük hatalardan biri yoğurt ile birlikte tüketmektir. Kalsiyum, demir emilimini azaltan etkilere sahip olduğu için yeşillik ve yoğurt ikilisi bir arada gitmez. Bu nedenle demir değerinin vücuda ulaşması açısından ayrı olarak tüketilmeleri daha sağlıklıdır.

Demir Eksikliğine İyi Gelen İçecekler Nelerdir?

Demir eksikliğini iyileştirecek içecekler içinde C vitamini barındıran gıdaların sularından oluşur. Bunun için portakal, limon ve greyfurt gibi C vitamini açısından zengin olan meyvelerin taze suyunu içmek büyük bir demir ihtiyacını karşılar. Bunlar dışında C vitamini ve demir değeri olarak yüksek bir noktada bulunan pekmez de gün aşırı tüketilebilir. Her gün aç karna 1 ile 2 kaşık içilen pekmez bünyeyi büyük bir demir ihtiyacına kavuşturur. Özellikle C vitamini olarak zengin diğer demir eksikliğine iyi gelen gıdalar ile tüketilmesi olumlu bir etki yaratır.

Diğer Blok Yazıları