Dekstroz nedir? Ne işe yarar? Serumu hangi durumlarda kullanılır?

Sağlık

13 Haziran 2022

Dekstroz nedir? Ne işe yarar? Serumu hangi durumlarda kullanılır? cover

Dekstroz, genellikle üzüm ya da kan şekeri olarak adlandırılan bir karbonhidrat türüdür. Doğada bulunan pek çok doğal ürünün içinde var olan üzüm şekeri, canlı organizmaların tümü için bir enerji kaynağıdır. Dekstroz kullanımı, nişastanın hidrolize edilmesinin ardından, saflaştırılarak konsantre edilmesi ve ardından kristal hale getirilmesi şeklinde mümkün olur. Doğada, bazı bitkilerin içinde serbest olarak bulunan bu karbonhidrat, insan kanında %0,1 oranında bulunmaktadır. Hem doğal tatlandırıcı hem de renk verici bir karbonhidrat olan Dekstroz, paketli birçok ürünün yapımında ve ilaç sanayinde geniş bir kullanım alanına sahiptir.

Dekstroz Ne İşe Yarar?

Dekstrozun görevleri, kullanıldığı alanlara göre farklılık göstermektedir. Dekstroz şu alanlarda kullanılabilir:

  • Dondurma ve şerbet gibi ürünlerin yapımında kullanılan Dekstroz, ürünlerin tatlılık miktarını arttırmadan, ürünlerin içinde bulunan kuru madde miktarını artırabilmektedir.
  • Fermante olabilen karbonhidratlardan biri olan Dekstroz, karbondioksit için en ekonomik kaynaklardan biridir. Hazır gıda ürünlerinin içinde ve süt ürünlerinde yaygın şekilde kullanılan Dekstroz, ılıman bir tada sahiptir ve içinde kullanılan ürünlerin kendine özgü aromasının bozulmasına da sebep olmaz.
  • Diğer karbonhidratlardan farklı olarak tek şekerli yapıya sahip olan Dekstroz, yüksek enerji verebilme kapasitesi sayesinde, enerji içeceklerinde ve serum gibi tıbbi malzemelerin yapımında kullanılabilir. Hızlı emilme ve hemen kana karışma özelliğine sahip olan Dekstroz, bu özelliği sayesinde, hızlı şekilde kana karışması istenen ilaçların içinde de kullanılır.
  • Tıbbi açıdan büyük yarar sağlayan Dekstroz, insülin direnci yaşayan kişilerde, diyabetik kişilerin beslenmesinde ve obez kişilerin tedavisinde kullanılabilmektedir.
  • Dekstroz karbonhidratı, dehidrasyon tedavisinde de kullanılabilmektedir. Dekstroz vücudun içinde hızlı şekilde kullanılarak kaybolur ve ondan arta kalan su, hücre içi ve dışı gereksinimleri karşılamak için kullanılır.
  • Dekstroz, kimyasal ve fermentasyon endüstrilerinde de hammadde olarak kullanılmaktadır.

Dekstroz Faydaları Nedir?

Dekstroz faydaları, kullanıldığı alana göre çeşitlilik göstermektedir. Gıda sanayi içinde kullanılan Dekstroz, gıda maddelerinin daha sağlıklı şekilde tatlandırılmasına olanak tanır. Sağlık endüstrisi içinde kullanılan Dekstroz karbonhidratı, ilaçların ve yararlı maddelerin hızlı bir şekilde emilmesini sağlar. Ayrıca vücudun şeker ve su dengesini sağlayan Dekstroz, kilo kontrolü ve insülin direnci gibi durumlarla mücadele etmeyi de sağlar. Dekstroz kullanımı, diğer şeker türlerinin kullanılmasından daha sağlıklıdır.

Dekstroz Nasıl ve Ne Zaman Kullanılır?

Dekstroz’un nasıl kullanılması gerektiği, kullanılma amacına göre değişmektedir. Obezite ve diyabet ataklarının tedavisinde kullanılan Dekstroz, doktorun önerdiği zaman ve miktarlarda kullanılabilir. Ağır spor ve egzersizlerin ardından, kas yorgunluğunu ve protein yıkımını daha aza indirmek için kullanılan Dekstroz türleri, antrenmanın ardından alınmalıdır. Direkt solüsyon şeklinde kullanılabilecek olan Dekstroz çeşitleri, yine doktorun reçete ettiği miktarda ve zamanda kullanılmalıdır.

Dekstroz Zararları Nelerdir?

Dekstroz’un zararları, bütün karbonhidrat ve yağ türevlerinde olduğu gibi, kontrolsüz şekilde tüketildiğinde ortaya çıkmaktadır. Şeker denilen karbonhidratla, bağımlılık yapıcı özellikleriyle bilinmektedir ve Dekstroz de bu şekerlerden biridir. Dekstroz kullanımı, aşırıya kaçıldığı zaman bağımlılık yapabilmektedir.

Diğer Blok Yazıları