Deadline Ne Demek? Ne Anlama Gelir?

Sözlük

21 Eylül 2022

Deadline Ne Demek? Ne Anlama Gelir?
 cover

Deadline, belirli bir için verilmiş olan son tarih demektir. Genellikle iş hayatında sıklıkla kullanılan deadline kelimesi, mevcut işin tamamlanması ve teslim edilmesi için belirlenen zaman dilimini ifade etmektedir. Kişilerin belirlenmiş bir zamana karşı işleri tamamlamaya çalışması, net bir zaman dilimi içerisinde çalışabilmelerine imkan sunmaktadır. Bu kelime, iş hayatı haricinde de sıklıkla kullanılmaktadır.

Deadline Ne Anlama Gelir?

Aslında, ‘ölüm çizgisi’ anlamına gelen deadline, 1800’lü yıllarda bir savaş terimi olarak kullanılmaktaydı. Kelime, o tarihten günümüze kadar farklı anlamlara gelmeye başlamıştır. İlk olarak matbaa sektöründe, baskılar sırasında hangi sınırların geçilemeyeceğinin tanımlanması sırasında kullanılarak, iş hayatında da deadline kelimesi yerini almaya başlamıştır. Bu sayede, hızlıca yayılan bu kelime, zaman kısıtlaması anlamı ile eş anlamı olarak yayılmaya ve kullanılmaya başlanmaktadır. Deadline kelimesi; zaman kısıtlaması, bitiş tarihi, tanımlanan süre ve son teslim tarihi gibi birçok anlama gelmektedir.

Deadline Belirlenmesinin Faydaları Nelerdir?

Özellikle iş sektöründe, işlerin son teslim tarihi olarak kullanılan bu kelime, kişiler için farklı faydalar sağlamaktadır. Bir işin bitiş ve teslim tarihinin bilinmesi, kişilerin plan ve program yapabilmesini sağlamaktadır. Deadline belirlenmesinin faydaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Belirlenmiş bir zaman dilimi, kişilerin daha programlı çalışabilmesini sağlar.
  • Kişilerin daha disiplinli olmasını sağlar.
  • İşlerin bitimi ve kontrollerinin yapılması için zaman yaratılmasına imkan sunar.

Diğer Blok Yazıları