Çileğin Faydaları Nelerdir? Hangi Vitaminleri ve Besinleri Bulundurur?

Besinler

19 Ocak 2023

Çileğin Faydaları Nelerdir? Hangi Vitaminleri ve Besinleri Bulundurur?
 cover

Çileğin faydaları çoğu insanın bildiğinden daha fazladır. İçerdiği yüksek miktardaki C vitamini sayesinde, 10-11 tanesi günlük C vitamini ihtiyacımızın yarısını karşılar. Çileğin faydaları aşağıda sıralanmıştır:

  • İçerdiği mineraller sayesinde kemik sağlığının korunmasını sağlar.
  • Birçok kanser türüne karşı koruyucudur. İçerisinde bulunan antioksidanlar sayesinde vücuttaki serbest radikalleri yok eder.
  • İçerdiği polifenol flavonoidler sayesinde vücuttaki stres miktarı azalır.
  • İçerdiği folik asit sayesinde kandaki homosistein denilen damarların tıkanmasına neden olan aminoasit oranının düşük kalmasını sağlar böylece damar sertliğini önler.
  • İçerdiği kuersetin ile kötü kolesterolü düşürür. Alerji ve astım hastalıklarının etkilerini minimuma indirir.
  • Kabızlığa iyi gelir, su ve lif içeriği bağırsakların çalışmasını sağlar.
  • Vücuttaki enfeksiyonu azaltır.
  • Glisemik indeksi düşük olduğu için diyet sırasında kullanılan meyveler arasındadır. 
  • Vücuttaki yağın yakılmasını ve hızlı kilo verilmesini sağlar.
  • İçerdiği C vitamini gözleri güneş ışınlarına karşı korur, ayrıca birçok göz hastalığına yakalanma riskini düşürür.
  • İçerdiği folik asit nedeniyle hamile kadınlar için faydalıdır.
  • İçerdiği biyotin saç ve tırnak sağlığı için önemlidir.
  • Düşük glisemik indeksli olması sayesinde şeker hastası olanların yiyebileceği bir meyvedir. Şeker hastalığına yakalanma riskini de azaltır.
  • Folat açısından zengin olduğu için kansızlığa iyi gelir.
  • İçerdiği C vitamini sayesinde hafızayı kuvvetlendirir ve diş etlerinin sağlıklı kalmasına neden olur. Erkeklerde sperm sayısının yükselmesini sağlar.
  • Cilt yaşlanmasını geciktirir.
  • Güneş ışınlarına karşı koruma sağlar.
  • Uzun süre tok tuttuğu için diyet listelerinde yer alır.

Çilek içerdiği vitamin, mineral ve antioksidanlar bakımından çok zengin bir meyvedir. Organik olarak yetiştirilmesi nedeniyle çok faydalıdır. Özellikle çocukların öğünlerine eklenmesi gereken besinlerdendir.

Çilek Hangi Vitaminleri Bulundurur?

Çileğin içerdiği vitaminler A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B5 vitamini, B6 vitamini, B9 vitamini, C vitamini ve E vitaminidir. Bu vitaminler sayesinde bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi çileğin faydaları arasındadır.

Çilek Hangi Besinleri Bulundurur?

Çileğin besin değeri, enerji bakımından 100 gramı için 32 kcal kadardır. Çilek potasyum, magnezyum, kalsiyum, sodyum, kükürt, fosfor ve demir gibi mineralleri içerir. Ayrıca içeriğinde protein, lif ve folik asit(folat) barındırır. Güçlü bir antioksidandır, bu yüzden sağlığımız için tam bir şifa kaynağıdır.

Çileğin Kullanım Alanları Nelerdir?

Çileğin bildiğimiz kullanım alanları denilince akla ilk olarak yemek sektörü gelir. Meyve suyundan reçele, tatlıdan meyve kurusuna kadar çok büyük bir alanda kullanılır.  Pasta, sütlü tatlı ve çikolatalarda en çok tercih edilen meyvelerdendir.

Çilek çayı birçok hastalığın semptomlarını hafifletmeye yarar. Çilek çayı çileğin yapraklarından elde edilir. Kansızlık ve idrar yolu rahatsızlıklarına iyi gelir. Ağrı kesici etkiye sahiptir, adet sancılarını hafifletir. Safra taşı oluşumunu önler. 

Kişisel bakım ürünlerinin içeriğinde sıkça çilek meyvesine rastlanır çünkü içerdiği vitaminler sayesinde cildin yaşlanması yavaşlar ve kırışıkların azalmasını sağlar. Göz altı torbalarına iyi gelir, birçok peeling ürününün içerisinde bulunur. Kremlerin içerisine eklenerek cildin nemli kalmasını sağlanır. Saç bakım ürünlerinde de sıkça kullanılır. Saçların kuvvetlenmesini ve hızlı uzamasını sağlar.

Çilek yağı yara izlerine, vücut lekelerine ve sivilcelere iyi gelir.

Hoş kokusu nedeniyle esans olarak kullanılır. Birçok parfüm ve güzellik ürününün içerisinde bulunur.

Çileğin Zararları Nelerdir?

Çileğin zararları deyince akla ilk olarak alerji gelir. Alerjik bir bünyeye sahipseniz çilek tüketirken çok dikkatli olmalısınız. Doktorlar özellikle alerjiye neden olması nedeniyle bebeklerin 2 yaşına kadar çilek tüketmesini önermemektedir.

Çileğin fazla tüketilmesi sindirim sorunlarına yol açabilir. Mide bulantısı, hazımsızlık, gaz, karın ağrısı ve ishal bunlardan bazılarıdır.

Bir çilek türü olan dağ çileğinin fazla tüketilmesi besin zehirlenmesine neden olabilir.

Çileğin faydaları çok diye aşırı miktarda tüketmemeliyiz. Her meyvenin olduğu gibi çileğin de fazla tüketilmesi sakıncalıdır.

Diğer Blok Yazıları