Ceviz suyu faydaları nelerdir? Neye iyi gelir?

Sağlık

30 Mayıs 2023

Ceviz suyu faydaları nelerdir? Neye iyi gelir?
 cover

Ceviz suyu faydaları, en az cevizin faydaları kadar değerlidir. Hiçbir sağlık sorunu olmayan kişiler bile, ceviz suyunu sürekli tüketebilir. Ceviz suyunun sürekli olarak tüketilmesi, oluşabilecek hastalıklara karşı büyük bir koruma sağlar. 

Birçok kişi günlük hayatta sağlığını korumak amacıyla ceviz suyu tüketir. Ceviz suyunun faydaları şu şekilde sıralanır;

  • Kötü kolesterol seviyesini düşürür ve kolesterol dengesini sağlar.
  • Damar tıkanıklığının önlenmesinde rol oynar.
  • Kalp hastalıklarına karşı vücudu korur.
  • Ceviz suyu omega-3 açısından zengindir. Bu özelliğinden dolayı sinir sistemi koruması sağlar.
  • İçerdiği yüksek protein sebebi ile tokluk hissi oluşturur.
  • Yağ yakımını hızlandırarak, kilo vermeyi kolay hale getirir.
  • Kabızlığa iyi gelir.
  • Sindirim sisteminin düzenlenmesinde etkilidir.
  • Kan şekerinin düzenlenmesini sağlar.
  • Karaciğer sağlığını korur. 
  • Uykusuzluğun giderilmesinde yardımcı olur.
  • Beyin fonksiyonlarının çok daha düzgün çalışmasını sağlar.
  • Alzheimer, Parkinson vb. hastalıklara karşı korur.
  • İçerdiği antioksidan sayesinde toksinlerin vücuttan dışarıya atılmasını sağlar.
  • Ceviz yaprakları kullanılarak hazırlanan ceviz suyu, beyaz saçların koyulaşmasını sağlar.
  • Saça ve cilde parlaklık kazandırır.

Ceviz Suyunun Zararları Nelerdir?

Ceviz suyunun zararları, sadece aşırı ve yanlış kullanım ile meydana gelir. Nasıl ki her şeyin çoğu zararsa, ceviz suyunun da haddinden fazla kullanılması zararlıdır. Bazen doğru oranda fakat yanlış kullanılır. Bu da vücuda zarar verebilir ya da kişilerin bünyesinde yan etkiler oluşturur.

Cevizin çocuk gelişimi için yeri ve önemi büyüktür. Çocuk gelişimine çok büyük faydası olan cevizin suyu, hamileyken içen annelerin sağlığını büyük oranda etkileyebilir. Bundan ötürü ceviz suyunu sürekli olarak tüketmeden önce, uzman bir doktordan destek almak önemlidir. 

Doğumdan sonra özellikle emzirme döneminde bebekleri 3 aydan küçük olan emziren annelerin de, ceviz suyu tüketmeden önce mutlaka doktorlarına danışmaları gerekir.

Ceviz suyu sarımsak ile tüketilmesi uygun görülmeyen bir içecektir. Aksi halde tansiyon sorunu yaşayan kişiler için tehlike olabilir. Tansiyon problemi yaşayan kişiler, ceviz suyu içerek tansiyon dengelerinin bozulmasına neden olabilir. 

Ceviz suyu hormonları düzenleyen bir içecektir. Ceviz suyu tüketilen dönemde, vücutta herhangi bir hormonel bozukluk mevcutsa, bununla alakalı olarak yine uzman bir doktora danışılmasında fayda vardır. 

Ceviz Suyu Neye İyi Gelir?

Ceviz suyunun iyi geldiği birçok durum söz konusudur. Ceviz suyunun şekeri düşürüp düşürmediği birçok kişi tarafından tartışma konusu haline gelmiştir. Kan şekerinin normal seviyelere inmesi için, yeterli ve düzenli beslenme şarttır. Sağlıklı ve yararlı karbonhidrat alımıyla birlikte, ideal kilonun korunması kan şekerinin normal seviyelerde olmasını sağlar. Ceviz suyu vücuda katkı sağlayarak, bu durumların korunmasında yardımcı olabilir.

Cevizin kötü kolesterolü düşürme etkisi ve kilo vermeyi kolaylaştırması etkisi bulunur. Kolesterol ve tiroit problemlerine iyi gelip gelmediği de merak konusu haline gelmiştir. Aslında ceviz suyu düzenli olarak tüketildiği durumlarda, bu hastalıklara da iyi gelir. Fakat tüketmeden önce tüketecek olan kişilerin doktorlarına danışmasında fayda var.

Ceviz kabuğunda antibakteriyel maddeler mevcuttur. Bu maddeler enfeksiyonlar ile savaşarak bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. Bu sebepten dolayı öksürük ile solunum yollarında oluşan enfeksiyonun iyileşmesine büyük katkı sağlar. Bunun için bir miktar ceviz kabuğu 20 dakika boyunca  suda kaynatılır ve soğuk algınlığına yakalanmış kişilerce içilir. 

Ceviz suyu ayrıca diş beyazlatmak için de kullanılır. Ceviz kabukları suda kaynatılır ve bu su ile dişler her gün fırçalanır. 

Ceviz Suyunun Zayıflatma Özelliği Var Mı?

Ceviz suyunun zayıflatma özelliği olup olmadığı, özellikle zayıflamak isteyen kişiler tarafından sıklıkla merak edilir. Cevizi suda bekleterek içmek, zayıflamayı kolaylaştırır. Kilo vermek isteyen herkes, ceviz suyunu mutlaka beslenme programlarına eklemelidir. Ceviz suyu çok iyi protein ve karbonhidrat kaynağı olarak bilinir. Çok uzun süre tokluk hissi sağladığından dolayı, diyet yapan kişilerin diyetlerini kolaylaştırır. 

Ceviz suyu özelliklerde diyetlerde karın bölgesinde birikmiş olan yağların yakımında etkilidir. Ayrıca sindirim sisteminin daha düzenli çalışmasını sağlar.  Ayrıca zayıflamak isteyenler ceviz suyunun içerisinde limonda sıkabilir. Limon toksinlerin vücuttan atılmasını sağladığı için ceviz suyunun faydalarını güçlendirir. Bu şekilde yağ yakımı metabolizmanın hızlanmasıyla daha fazla olur. Günde 1 bardak ceviz suyu tüketmek zayıflamak isteyen kişiler için idealdir.

Ceviz Suyu Ne Kadar Süre İçilmelidir?

Ceviz suyunun ne kadar süre içileceği, bazı diyetisyen ve uzman hekimler tarafından günde bir bardak şeklinde önerilmiştir. Ceviz suyunun fazla tüketilmesi yan etkilerine sebep olur. Bu etkileri görmemek adına 15 günde bir ara verilerek tüketilmesi gerekir. 

Ceviz suyunun faydaları, birçok uzman tarafından onaylanmıştır. Cevizin ya da ceviz kabuklarının suda bekletilmesiyle hazırlanan ceviz suyu, tam bir şifa deposudur. Bu nedenden dolayı önerilen şekilde kullanılması vücuda katkı, fazla kullanılması ise zarar ve yan etki sağlar. 

Ceviz Suyu Kür Olarak Nasıl Hazırlanır?

Ceviz suyunun kür olarak hazırlanması için, öncelikle cevizlerin içlerinin çıkarılması gerekir. Bu içler bir bardağın içine atılır ve içerisine su eklenir. Bu karışım 1 gece boyunca ağzı kapatılarak bekletilir. Her sabah kahvaltıdan 30 dakika önce aç karnına tüketilmesi gerekir. Daha sonra geriye kalan cevizlerde normal bir şekilde tüketilir.

Cevizi bir gece boyunca suda bekletmek, cevizin içerisinde bulunan özlerin suya geçmesini sağlar. Bu şekilde kullanan kişiler daha fazla yarar görür. Bu nedenden dolayı ceviz suyu önerilen şekilde tüketilmelidir.

Diğer Blog Yazıları