Cable curl hareketi nedir, nasıl yapılır? Cable curl hangi kasları çalıştırır ve faydaları nelerdir?

Performans

13 Haziran 2022

Cable curl hareketi nedir, nasıl yapılır? Cable curl hangi kasları çalıştırır ve faydaları nelerdir? cover

Cable curl biceps bölgesini çalıştıran önemli bir antrenman sürecidir. Kol içi sarkmaları engelleyerek kas oluşumunu destekler. Vücut geliştiren kişiler tarafından sık sık yapılan bir hareket olduğu gibi sadece formda kalmak isteyenler tarafından yapılabilir. Cable curl hareketi hem kadınlar hem de erkekler tarafından yapılabilir. Temelde barbell shrug gibi ağırlık kaldırmaya ve kas gelişimine odaklansa da farklı disiplin ile çalışılır. Cable curl hareketini ilk kez deneyenlerin tek başına hareket etmemesi ve uzmanların tavsiyelerine uyması önemlidir.

Cable Curl Nasıl Yapılır?

Cable curl hareketinin yapılışı esnasında talimatlara uyulması önemlidir. Talimatla yerine getirildiğinde daha sağlıklı ve verimli bir antrenman yapılmış olur. Antrenman yapmadan önce vücudu ısıtmak ve önerilen ağırlığı kaldırmak önemlidir. Antrenman esnasında hızlı hareket edilmemesi tavsiye edilir. Cable curl hareketinin yapılışı şu şekildedir:

  • Kaç kilo ağırlık kaldırılacağı belirlenir.
  • Belirlenen ağırlık ayarlanır.
  • Cable curl hareketi için tasarlanan ekipmanın tutma yerleri alınır.
  • Vücut dik ve karşıya bakar pozisyondadır.
  • Dirsekler sabit kalacak şekilde ağırlık yavaş yavaş yukarı kaldırılır.
  • Ağırlığı kaldırırken avuç içleriniz yukarıya (yüzünüze doğru) bakmalıdır.
  • Ekipmanı yukarı kaldırırken nefes verilir.
  • Ekipmanı indirirken nefes alınır.
  • Bacak açıklığı ve omuz dengesinin de sağlanması gerekir.

Cable Curl Hangi Kasları Çalıştırır?

Cable curl hareketinin çalıştırdığı kaslar ön kol kasları olarak bilinen gruptur. Biceps kaslarının gelişiminde etkili olan cable curl 3 grubu çalıştırır.

Biceps Brachii: Pazu olarak da bilinir ve üst kolun ön bölümünde bulunur. Dirsek ile üst ön kolun işlevleri ile ilgilenen kas grubu Latincede musculus biceps brachii olarak bilinir.

Braclialis: Pazu olarak da tanınan biceps brachii kasının hemen arkasında yer alır. Biceps ile triceps’in arasında bulunur. Ön kolun fleksörü olarak görev yapar. Braclialis kaslarının gelişiminde cable curl kadar hammer curl ve barbell curl hareketleri de etkilidir.

Brachioradialis: Ön kolun fleksörü olarak görev yapan ve cable curl ile geliştirilen kastır. Cable curl hareketi ile gelişir.

Cable Curl Faydaları Nelerdir?

Cable curl hareketinin faydaları arasında ön kol kaslarının gelişimi bulunur. Ön kol kaslarının gelişmesi açısından oldukça faydalı bir harekettir. Hareketin diğer faydaları şunlardır:

  • Hareketin hedefi biceps ön kol kaslarının gelişimini sağlamaktır. Üst ön kol kaslarının (biceps brachii) gelişmesini ve güçlenmesini sağlar.
  • Kolların iri görünmesi sağlanır.
  • Kolların hacimli görünmesini sağlar.
  • Kol bilekleri geliştirilerek daha güçlü ve dayanıklı bir hale gelmeleri sağlanır.

Cable Curl Ne Sıklıkla Yapılır?

Cable curl hareketinde tekrar önemlidir. Herkesin bedeni, gelişim durumu ve sağlık değerleri göz önünde bulundurularak cable curl hareketini yapması gerekir. Eğer bir sağlık probleminiz var ise önce doktorunuz ve ardından fitness koçunuz ile görüşmelisiniz. Herhangi bir sağlık problemi olmayan kişiler ise bir program dahilinde hareket etmeli. Bunun için de hazırlanan haftalık ya da aylık programlarınızın içerisine cable curl hareketini yine koçunuz ile konuşarak ekleyebilirsiniz. Cable curl hareketi genellikle 3 set halinde yapılır ancak bunu kişisel programınızı göz önünde bulundurarak belirlemelisiniz.

Cable Curl Makinesi Nedir?

Diğer Blok Yazıları