Badminton Nedir? Nasıl Oynanır? Oyun Kuralları Nelerdir?

Performans

5 Ağustos 2022

Badminton Nedir? Nasıl Oynanır? Oyun Kuralları Nelerdir?
 cover

Badminton, tüy top ve raketler ile oynan bir oyundur. Tenise oldukça benzeyen bu oyun, ilk kez 1992’de Barcelona’da yapılan olimpiyatlarda esas spor olarak oynanmıştır. Milattan önce beşinci yüzyılda Çinliler tarafından badmintona benzer bir oyun oynamışladır. Bu nedenle badmintonun Ti Jian Zi oyunu, badmintonun atası olarak sayılmaktadır. On dokuzuncu yüzyılda ise Hindistan’da oynan poona isimli oyun, badmintona oldukça benzemektedir. Ancak, İngiliz subaylar 1860 yılında ilk kez bu oyunu ülkelerine getirmiş ve Beauford Dükü’nün kızları Badminton Evi’nde bu oyunu oynamıştır. Bu nedenle oyunun adı badminton olarak anılmaya başlanmıştır.

Badminton oyunu, oldukça zararsız ve her yaştan kişinin oynayabileceği bir spor dalıdır. Oyun esnasında kullanılan top, oyunculara zarar vermeyecek özelliklere sahiptir.

Badminton Nasıl Oynanır?

‘Badminton nasıl oynanır?’ sorusuna ayrıntılı olarak cevap vermek gerekir ise; badminton, karşılıklı teke tek oynanabildiği gibi iki kişilik takımlar halinde de oynanabilir. Bu oyunun amacı, topu karşı tarafa geçirerek sayı kazanmaktadır. Sadece servis kullanılarak puan kazanılabilir. Her set, on beş puandan oluşmaktadır. Bir sette on beş puana iki farkla ulaşan taraf, seti kazanmış olmaktadır. Bir puan fark var ise, fark iki puan olana kadar oyun devam etmektedir. Badminton, üç setten oluşmaktadır. On beş puana iki farkla ulaşan taraf, oyunu kazanır.

Oyunun başlama vuruşu, hakem tarafından yapılan yazı tura seçmesi ile belirlenir. Kazanan taraf, sahada hangi tarafta yer almak istediğini de seçme hakkına sahip olur. İlk servis kullanılırken, sporcunun iki ayağının da yerde olması gerekmektedir. Aksi halde servis faul sayılmaktadır. 

Badminton Oyununun Kuralları Nelerdir?

Badminton oyunu, birçok kişi tarafından tercih edilen, oldukça eğlenceli ve bir o kadar da zararsız bir spordur. Yedi yaşını dolduran çocuklar için bu spora başlamalarında herhangi bir engel bulunmamaktadır. Her spor branşında olduğu gibi badminton oyunu da belirli kurallar çerçevesinde oynanmaktadır. Badminton oyununun kuralları şu şekilde sıralanabilir;

  • Badmintonda topun karşı tarafa atılması ile puan kazanılmaktadır.
  • Puan alabilen oyuncu ya da oyuncular sadece servis kullanan kişilerdir.
  • Her set puanı on beş olarak belirlenmiştir.
  • Badminton oyununda, iki rakip arasındaki puan farkı iki oluncaya kadar oyun devam etmektedir.
  • Oyunda başlayacak taraf, her zaman hakemin yazı tura atışı ile belirlenir.
  • Topun fileyi aşamaması, saha dışına çıkması ve boy hizasını aşması durumlarında puan kaybı yaşanmaktadır.

Badminton Oyunu Ne Kadar Sürer?

Badminton oldukça keyifli bir oyundur. Birer kişi ile oynanabildiği gibi ikişerli takımlar oluşturularak da badminton oyunu oynanabilir. Badminton oyun süresi kadın ve erkeklerde değişiklik göstermektedir. Ancak, badminton oyununun süresi, yaklaşık olarak sekiz dakikadır.

Erkeklerin karşılaşmasında badminton oyunu, on beş sayılık üç setten oluşurken, kadınların karşılaşmasında on bir sayılık üç setten oluşmaktadır.

Badminton Ekipmanları Nelerdir?

Badminton ekipmanları, raket ve tüy toptan oluşmaktadır. Badminton sporu, bu sporu gerçekleştiren kişilere herhangi bir zarar vermemektedir. Öyle ki, var olan spor dalları arasında en zararsız spor dalı olarak kabul edilmiştir. Bu nedenle karşılaşmalar sırasında herhangi bir özel koruma ekipmanına gerek duyulmamaktadır.

Diğer Blok Yazıları