Bacak ağrısına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer? Bacak Ağrısı Neden Olur? Bacak Ağrısı Nasıl Geçer?

Sağlık

15 Haziran 2022

Bacak ağrısına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer? Bacak Ağrısı Neden Olur? Bacak Ağrısı Nasıl Geçer? cover

Bacak ağrısı, ayak bileği ve bel bölgesi arasında kalan bölgede görülen ağrılardır. Bacak ağrısının nedenleri arasında, uzun süre ayakta kalmak ya da uzun süreler boyunca hareketsiz kalmak görülebileceği gibi, bu ağrı başka hastalıkların da habercisi olabilmektedir. Bacak ağrısının tedavi edilebilmesi için öncelikle ağrı kaynağının tespit edilebilmesi gerekmektedir.

Bacak Ağrısı Neden Olur?

Bacak ağrısının nedenleri, pek çok kaynağa bağlı olarak gelişebilmektedir. Bacak ağrısının nedenleri şunlardır:

  • Bel Fıtığı: Bel fıtığı ya da omurilik kanalında daralma durumlarında, kitlesel lezyon bacaklardan geçen sinirler üzerinde baskı yapar ve bacak ağrısı oluşur. Bacak ağrıları, bacaklarda güçsüzlük ve kas spazmıyla beraber görülür.
  • Sinir Sıkışması: Tüm vücudu dolaşan en büyük sinir olan siyatik sinirinin kalça bölgesinde sıkışması sonucunda bacak ağrısı oluşabilir. Bu ağrı genellikle, dizin üst bölgesinde meydana gelir.
  • Damar Sertliği: Tansiyon, diyabet ve sigara kullanımı gibi sebeplerle, damarlarda tıkanıklık meydana gelebilir ve bu tıkanıklık, bacaklarda ağrıya neden olur.
  • Huzursuz Bacak Sendromu: Bacakları sürekli olarak hareket ettirme isteği ve bacaklarda meydana gelen istemsiz seğirmelerle ortaya çıkan huzursuz bacak sendromu, özellikle gece saatlerinde şiddetli bacak ağrısına neden olabilir.
  • Diyabet: Diyabet hastalığı, sinirlerde büyük hasarlara neden olur. Bu hasarlar da bacak bölgesinde ağrı oluşumunu tetiklemektedir.
  • Gebelik: Gebelik döneminde, kilo artışı kaynaklı bacak ağrıları sıklıkla görülebilmektedir.

Bacak Ağrısı Tanısı

Bacak ağrısının tanısının koyulması için, öncelikle hastanın ağrı hikâyesinin dinlemesi ve doktor tarafından ön fiziksel muayenenin yapılması gerekir. Bu fiziki incelemenin ardından, doktor hastadan bazı kan ve görüntüleme testlerini yaptırmasını isteyebilir. Bacak ağrısının tanısının koyulması demek, aslında ağrının altında yatan gerçek sebebin belirlenmesi demektedir. İlgili hekim, ağrının diyabet gibi hastalıklardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için kişiden kan testi ister. Eğer sebep bu değilse, kişinin bel sağlığının anlaşılabilmesi için, kişinin filmlerinin ve tomografisinin çekilmesi gerekmektedir. Tanının koyulmasının ardından tedavi işlemlerine geçilebilir.

Bacak Ağrısı Tedavisi

Bacak ağrısının tedavisi,kaynak hastalığın tedavisi yapılarak sağlanabilir. Bacak ağrısının nedenleri tespit edildikten sonra, sebep olan hastalığın tedavisine başlanır. Eğer bacak ağrısı, yorgunluk ya da kas sıkışması gibi basit sebeplerle meydana gelmişse, kişi evde dinlenmesinin ardından bu ağrıdan kurtulabilmektedir. Ancak ağrının sebebine göre, çeşitli cerrahi yöntemlere başvurulması da mümkündür. Bacak ağrısı, kalp sağlığını da etkileyebilecek bir damar tıkanıklığından kaynaklanıyor ise, tıkanan damarın ameliyat yoluyla açılması, bacak ağrısının da ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır.

Bacak Ağrısında Evde Tedavi

Bacak ağrısını evde tedavisi, ancak kronik bir hastalık ya da bel fıtığı gibi rahatsızlıklara sahip olmayan kişilerde etkili olabilir. Akut ağrılar şeklinde gerçekleşen, yorgunluğa bağlı ve kısa süreli ağrılar, evde uygulanan bazı yöntemlerde tedavi edilebilmektedir. Bacak ağrıları, yapılan spor ve egzersizlerden kaynaklı oluşuyorsa, kasların spora alışmasına izin verilmeli ve vücuda kaldıramayacağı kadar yük yüklenmemelidir. Hareketsiz bir yaşama sahip olan kişilerde görülen bacak ağrıları, gün içinde yapılabilecek yarım saatlik kısa yürüyüşlerle hafifletilebilir. Uzun süre ayakta kalarak çalışan kişilerin vücudunda meydana gelen bacak ağrıları için, bacaklar kafadan daha yüksek bir yere uzatılarak sırt üstü yatılmalı ve kişi bu şekilde, her gün yarım saat kadar dinlenmelidir.

Bacak ağrıları, kasa fazla yük bindirilmesi sonucu oluşabilecek kas zedelenmelerinden kaynaklı meydana geliyorsa, zedelenen yerin üzerine buz ya da soğuk su koyularak bekletilebilir. Kasların rahatlayarak gevşemesini sağlayan soğuk kompres uygulaması, 20 dakikadan uzun yapılmamalıdır. Bazı doğal yağlar da ağrı kesici olarak kullanılabilmektedir. Zeytinyağı ve hindistancevizi yağının karıştırılarak ağrıyan bölgeye sürülmesi, ağrı üzerinde rahatlatıcı bir etkide bulunmaktadır.

Bacak Ağrısı Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Bacak ağrısının kaynağı olan hastalıklar oldukça çeşitlidir. Bacaklardan geçen sinir ve damarlar, vücudun hayati noktaları ile ilişkili olduğu için, ağrılar ciddi hastalıkların habercisi olabilir. Bacak ağrısının nedenleri arasında olan hastalıklar şunlardır:

  • Atar damar (arter) tıkanıklıkları ve atar damar yetmezliği,
  • Toplar damar (ven) yetmezliği (varis, venöz yetmezlik),
  • Toplar damar (ven) tıkanması (derin ven trombozu, DVT),
  • Baker kisti,
  • Lenfödem,
  • Lipodem,
  • Fibromiyalji,
  • Akut (yeni oluşan) atar damar tıkanıklığı.

Diğer Blok Yazıları