Ayak şişmesinin geçmesi için önerilen yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler en doğru şekilde tercih edildiği ve uygulama düzenli yapıldığı takdirde şişlik kısa sürede iyileşmektedir. Burada önemli olan noktalardan biri ayaktaki şişliğin sebebidir.
Sebep bulunmadan önce tedaviye başlanmaması ya da zorlayıcı uygulamalar yapılmaması gerekir. Profesyonel bir görüş alındıktan sonra ayaktaki şişliğin tedavisi için sürece başlanmalıdır. Ayak şişmesinin tedavisi herkes için aynı olmayabilir. Bu noktada çoğunlukla soğuk kompres gibi uygulamalar önerilir.
Ayak Şişmesine Ne İyi Gelir?
Ayak şişmesine iyi gelen yöntemler şu şekilde sıralanabilir:
- Bacakların normal seviyeden daha yüksekte tutmak
- Kan akışının dengelenmesini sağlamak
- Kan akışını engelleyecek unsurları çıkarmak
- Ayaklara baskı yapan ayakkabılar giymemek
- Ayaklara baskı yapan çorap, tayt ve bunlara benzer çok sıkı ürünleri uzun süre giymemek
- Tüketilen tuz miktarını azaltmak ya da tuzu tamamen bırakmak
- Bol su tüketmek
- Hareketsiz kalınmasının önüne geçmek
Ayak şişmesine iyi gelen yöntemler arasında bulunur. Bu yöntemler arasında ayrıca sağlıklı beslenme de yer almaktadır. Tuzlu gıdalar ile beslenmek ödem ve şişlik gibi sorunları arttırmaktadır. Bu sebep ile daha az tuz tüketilen bir beslenme alışkanlığı kazanmak şişlik ihtimalini de azaltır.
Ayak Şişmesi Neden Olur?
Ayak şişmesinin nedenleri farklı olabilir. Herkeste aynı ya da benzer sorunlar ile karşılaşılsa da nadir karşılaşılan sebepler de bulunmaktadır. Ayak şişmesinin sebepleri şu şekilde sıralanabilir:
- Sakatlanma
- Zorlama
- Kırılma
- Burkulma
- Baskı
- Gebelik
- Yanlış ayakkabı seçimi
- Yanlış kıyafet seçimi
- Damar tıkanıklıkları
Ayak şişmesine sebep olan unsurlardır. Bu unsurların yanı sıra farklı hastalıklar ve beslenme düzenleri de ayak şişmesine ve vücudun farklı noktalarında şişliklerin meydana gelmesine sebep olabilir.
Ayak Şişmesi Kaç Günde İyileşir?
Ayak şişmesinin iyileşme süresi sebebe bağlı olarak değişmektedir. Ayak şişmesine sebep olan unsur ortaya çıkarıldıktan sonra tedavi aşaması belirlenmektedir. Bu noktada tedavi aşaması eğer evde ve doğal yöntemler ile uygulanacak ise çoğunlukla 3 ila 7 gün arasında iyileşme başlamaktadır. İlaç tedavisi tercih edildiğinde ise ortalama 1 ila 2 hafta arasında şişlik inmektedir.
Burada önemli olan nokta kişilerin ayak şişmesinin tedavisi için önceliği sebebe vermesidir. Sebep bulunduktan sonra şişliğin tamamen tedavisi edilmesi ve tekrarlanmasının önüne geçilmesi mümkün. Ancak sebebi bulunmayan ve sık tekrarlayan şişliklerde kişilerin mutlaka profesyonel ortamda muayene olmaları ve gerekli tetkikleri yaptırmaları önem taşır.
Ayak Şişmesi Kimlerde Görülür?
Ayak şişmesi sorunu olanlar çoğunlukla sporcular ve yaş olarak ileri seviyede olanlardır. Özellikle yaşlanmaya bağlı olarak meydana gelen birçok ağrı ve şişlik sorunu bulunmaktadır. Bu sorunların önüne geçebilmek için hastalığa sebep olan unsurlara odaklanmak gerekir. Bu odak sonucunda ise tedavi aşamaları daha kalıcı etki göstermektedir.
Ayak şişmesi problemi ile sık karşılan kişiler genellikle şu şekildedir:
- Sporcular
- Vücut geliştiriciler
- Performans sanatçıları
- Yaşlılar
- Romatizma hastası olanlar
- Damar hastalıklarına sahip olanlar
- Ödem sorunu olanlar
Ayak şişmesi problemi ile sık sık karşılaşmaktadır.
Soğuk Kompres Ayak Şişmesine İyi Gelir Mi?
Ayak şişmesine soğuk kompres uygulaması iyi gelmektedir. Ancak bazı durumlarda soğuk uygulama yerine sıcak uygulama yapılması önerilir. Kas kasılması ya da damar tıkanıklığı ve sıkışması gibi problemler karşısında sıcak kompres daha uygundur. Bunun yanı sıra kas zedelenmesi, kemik ağrısı ya da kemik hasarı, ezilme ve burkulma gibi sorunlar karşısında ise soğuk kompres yapılmalıdır.
Kas sistemini rahatlatmak ve sebebe bağlı kompres derecesi belirlemek son derece önemli noktalardan biridir. Vücudun ihtiyaç duyduğu sıcaklık derecesi ile hareket etmek gerekir. Her ayak şişmesi problemi için soğuk kompres yapılmayacağı gibi sadece sıcak kompres de tercih edilmemelidir.
Hormonlar Ayak Şişmesine Sebep Olur Mu?
Hormon seviyesinin şişliğe sebep olması son derece normaldir. Özellikle hormon dengesini sağlamak ya da hormonlar ile ilgili değişiklik için ilaç kullanımı yapılıyor ise şişlik meydana gelebilir. Hormonlar sebebi ile özellikle ellerde ve ayaklarda şişlikler oluşması normaldir.
Hormon tedavisinin sebebi ne olur ise olsun tüm sürecin profesyonel şekilde yürütülmesi ve uzman onayı olmadan tedavinin değiştirilmemesi gerekir. Hormonlar herhangi bir tedavi olmaksızın dönemsel olarak da şişliğe sebep olabilmektedir.
Gebelerde Ayak Şişer Mi?
Hamilelikle ayak şişmesi sık karşılaşılan durumlar arasındadır. Gebe olan kişiler çoğunlukla el ve ayak şişmesi, damar tıkanması ve ödem sorunları ile karşılaşırlar. Bu noktada uygulanacak olan tedaviye uzman kontrolünde karar verilmeli ve sürdürülmelidir. Hamilelikte ayak şişmesi ile karşılaşıldığında kişilerin endişe etmemesi gerekir. Vücudun yoğun olarak hormonal değişiklik içerisinde olması, vücut yapısının ve ihtiyaçlarının değişmesi yan etkilere sebep olabilmektedir. Bu etkiler arasında sık karşılaşılan sonuçlardan biri ise el ve ayaklarda şişme olmasıdır. Şişliğin indirilmesi için bol su tüketmeye, tuzlu gıdalardan kaçınmaya özen gösterilmelidir.
Kilo Vermek Ayak Şişmesini Önler Mi?
Kilo ve ayak şişmesi arasında ilişki bulunmaktadır. Vücut kitle endeksi yüksek olan kişiler, ideal kilolarına ulaştıkları takdirde şişlik sorunu azalır. Ayaklarda şişmenin birçok sebebi vardır ve bunlardan en önemlisi obezitedir. Önü alınamayan ve tedavisi gittikçe zorlaşan obezite problemi ellerde, kollarda, bacaklarda ve ayaklarda şişliğe sebep olmaktadır. Ayak şişmesinin tedavisi için kilo verilmesi ve yeni bir beslenme düzenine geçilmesi önerilir.