Arjinin ne işe yarar? Faydaları nelerdir? Arginine ne zaman kullanılır?

Supplementler

13 Haziran 2022

Arjinin ne işe yarar? Faydaları nelerdir? Arginine ne zaman kullanılır? cover

Arjinin ya da diğer adıyla argenin, vücudun işleyişi için çok önemli olan amino asitlerden biridir. Amino asitler, proteinlerin yapıtaşı olarak görev yaparlar. Proteinler ise, hücrelerin oluşması, onarılması ve vücudun sağlıklı şekilde gelişmesi için gerekli besin ögelerinden biridir. Arjinin kullanımı, proteinlerin oluşumu ve vücut içinde kullanılması için elzemdir. Bu amino asit, özellikle sığır etinde, diğer kırmızı et türlerinde, kanatlı hayvan etlerinde, süt ve yumurta gibi hayvansal protein kaynaklarında bulunmaktadır. Arjinin, laboratuvar ortamında da üretilerek, ek gıda olarak kullanıcılara sunulmaktadır.

Argenine Ne İşe Yarar?

  • Arjininin görevi, vücutta bulunan esansiyel amino asitler kadar önemlidir.Arjinin esansiyel bir amino asit değildir yani bu amino asidi vücut kendi başına üretemez ve amino asidin dışardan alınması gerekir.
  • Vücudun kendi başına üretemediği amino asitlere elzem amino asit denilir. Vücut bu amino asitler almadan gerektiği gibi çalışamaz. Bu amino asidin, özellikle ileri yaşlarda olan yetişkin kişiler tarafından kullanılması gereklidir. Çünkü ileri yaşlarda olan kişilerde, hücre yıkımı oldukça fazlayken, yeni hücrelerin yapılma hızı çok düşüktür.
  • Arjinin, bazı hormonların üretilmesi için vücudu uyarır. Bu amino asit aynı zamanda, beyin hücrelerinin işleyişinde, bağışıklık fonksiyonunda ve detoksifikasyon yani zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılması işleminde etkili rol üstlenir.

Argenine Faydaları Nelerdir?

  • Arjininin faydaları,vücutta etki ettiği yerlere bakılarak da anlaşılabilir.
  • Dışardan Arjinin alındığı zaman, vücut bu amino asidi nitrik okside dönüştürerek kullanır. Nitrik oksit ise kan damarlarının genişlemesine sebep olur.
  • Kan damarları geniş olan kişilerde, kan akış hızı ve sirkülasyonu da yüksektir.
  • Özellikle, ileri yaşlarda yaşanan damar tıkanıklığı ve kan akışının yavaşlaması sebebiyle pek çok hastalık görülebilmektedir. Arjinin, bu hastalıkların görülebilme olasılığını düşürür.
  • Arjinin, büyüme ve gelişme hormonlarının salgılanmasını sağlayarak gerekli organlara glikoz ve insülin gönderilmesinde de rol oynar. Arjininin bu etkisi, kişiler üzerinde direkt güç, dayanıklılık ve performans artışı olarak görülür.
  • Kan akış hızını artıran ve vücutta temiz kana dolaşım serbestliği sağlayan bu amino asit, bu sayede kas ve eklem dokularına gerekli oksijenin ulaştırılmasını da sağlar. Özellikle spor yapan kişilerde arjinin kullanımı, yapılan egzersizlerin daha verimli olması anlamına gelmektedir.

Argenine Nasıl ve Ne Zaman Kullanılır?

Arjinin kullanımı, bu amino asidin ne yolla alındığına göre değişiklik göstermektedir. Kapsül formda üretilmiş olan amino asidin kullanılması için, spor öncesi zamanlar tercih edilmelidir. Arjinini kullanmak için, sporun ve bu amino asidin hangi seviyesinde olduğunuzu belirlemeniz gerekir. Eğer başlangıç seviyesinde olan bir kişi bu amino asidi kullanmaya başlayacaksa, antrenmandan 20 ila 30 dakika ya da akşamları yatmadan önce bir porsiyon kullanılabilir. Bir porsiyon amino asit, 2 kapsül arjinine denk gelmektedir. İleri seviyede olan kişiler, antrenmandan 20 ila 30 dakika ya da akşam yatmadan önce bir porsiyon arjinin kullanabilir. Bu kişiler, bu amino asidi yemek aralarında da tercih edebilirler.

Diğer Blok Yazıları