Antioksidan Nedir? Ne İşe Yarar? Neden Kullanılır?

Besinler

5 Ağustos 2022

Antioksidan Nedir? Ne İşe Yarar? Neden Kullanılır?
 cover

Antioksidan, en kısa tabir ile vücutta bulunan serbest radikalleri nötralize ederek etkisiz hale getiren, oksidatif stresi azaltan maddelerdir. 

Kişilerin doğal vücut süreçleri içerisinde devamlı serbest radikallerin meydana gelmesi söz konusudur. Bu serbest radikaller, belirli bir seviyenin üzerinde çıktığı zaman kararsız kimyasal yapılar nedeni ile sağlıklı hücrelere zarar vermektedir.  Bu durumda antioksidanların devreye girmesi gerçekleşir ve bu serbest radikaller etkisiz hale getirilir. Ancak, serbest radikallerinde vücut içerisinde gerçekleştirdiği bazı olumlu etkilerde söz konusudur. Bu nedenle, vücuda doğru ve dengeli antioksidan alımı oldukça önemlidir. Nitekim, antioksidanların artması ile tamamen etkisiz hale gelen serbest radikaller nedeni ile kişilerin bağışıklık sistemi zayıflar ve hastalanma sürelinde sıklaşma meydana gelebilir.

Antioksidanlar Ne İşe Yarar?

‘Antioksidanlar ne işe yarar?’ Sorusunun en kısa cevabı, vücuttaki serbest radikallerin deneyesini sağlamak olacaktır. İnsanların vücut sisteminde yer alan serbest radikallerin aşırı oluşumlarını engelleyerek, oksidatif stresin meydana gelmesi, antioksidanlar ile engellenmektedir.

Antioksidan bu görevi yerine getirebilmek için vücudun işlevlerine destek sağlamaktadır. Söz konusu olan serbest radikaller, vücuttaki metabolik aktiviteler sonucu sürekli oluşum sağalmaktadır. Ancak, serbest radikaller kişilerin bağışıklık sisteminin bazı hücreleri tarafından, enfeksiyona neden olan mikropların arındırılması için kullanılmakladır. Vücutta bulunan serbest radikallerin, antioksidan madde içeriğinden yüksek olması gibi durumlarda ise, oksidatif stresin meydana gelmesi gerçekleşmektedir. Bu oksidatif stres süresinin uzaması ise, kişilerin DNA yapılarında yer alan moleküllerin hasarlanmasına ve hayati tehlike içeren rahatsızların meydana gelmesine neden olmaktadır. İşte tam bu durumda antioksidanlar devreye girerek, serbest radikallerin vücut için gerekli seviyede olmasını sağlamaktadır.

Antioksidan Neden Kullanılır?

Antioksidanların insan sağlığı açısından oldukça büyük faydaları bulunmaktadır. Bu faydaların vücuda temin edilmesi için ise, antioksidan içeriğine doğal olarak sahip olan gıdaların düzenli ve dengeli şekilde tüketilmesi yeterlidir. Aşırı olarak tüketim sağlanması sonucu vücuda sağlanan yüksek antioksidan seviyesi, vücutta yer alan dengelerin bozulmasına neden olabilir.

‘Antioksidan neden kullanılır?’ sorusunun cevabını maddeler halinde özetlemek gerekir ise;

  • Serbest radikallerin DNA üzerinde ve hücre yapılarında oluşturabileceği hasarların önlenmesi için kullanım sağlanmaktadır.
  • Makula dejenerasyonunu engellemek ve göz sağlığının korunmasını sağlamak için tercih edilmektedir.
  • Kalp ve damar sağlığının korunmasını sağlar. Buna bağlı olarak meydana gelebilecek kardiyovasküler hastalıkların oluşma riskini minimum seviyelere indirmektedir.
  • Antioksidanların farklı türlerinin vücuda temin edilmesi, beyin ve sinir hücrelerinin korunmasını sağlamaktadır.
  • Göz yapılarında meydana gelebilecek katarakt rahatsızlığını engellemektedir.

İnsan sağlığı üzerinde oldukça fazla etkiye sahip olan antioksidanlar, yukarıda belirtilen başlıca nedenler dolayı kullanılmaktadır. Gıdaların içerisinde bulunması ise, kişilerin kendilerine oldukça büyük yararları olan antioksidanı temin etmesini kolaylaştırmaktadır.

Antioksidan Eksikliği Neler Yol Açar?

Vücuda alınması gereken belli başlı vitaminler ve mineraller bulunmaktadır. Tüm bunlar, kişilerin sağlıklı bir vücut sistemine sahip olmasına katkı sağlamaktadır. Antioksidanlar, kişilerin sağlıklarını olumlu yönde etkilemektedir. Kişilerin günlük olarak belirli seviyelerde, vücutlarına antioksidan temin etmemesi bazı rahatsızlıkların meydana gelmesine neden olabilmektedir.

Antioksidan eksiliğinin nelere yol açabildiğini maddeler halinde özetlemek gerekir ise;

  • Kişilerde kalp ve damar rahatsızlarının meydana gelmesi,
  • Kanser ve diyabet gibi kronik ve ciddi hayati tehlike içeren rahatsızlıkların meydana gelmesi,
  • Enfeksiyon rahatsızlarının görülmesi,
  • Eklem romatizması ve lupus gibi romatizmal hastalıkların meydana gelmesi ilk başta yer alacak rahatsızlıklardır.

Antioksidanların Cilt Üzerindeki Etkileri Nelerdir?

Antioksidanlar, kişilerin daha sağlıklı bir vücut yapısına sahip olmasını sağlarken bir yandan da meydana gelebilecek rahatsızlara karşı koruma sağlamaktadır. Günlük olarak tüketimi gerçekleştirilen gıdalar ile temin edilebilen antioksidanlar sadece kişilerin sağlıklarını korumakla kalmamaktadır. Aynı zamanda farklı cilt sorunlarına karşıda aktif rol oynamaktadır.

Antioksidanların cilt üzerindeki etkileri şu şekilde sıralanabilir;

  • Cilt yapısının yenilenmesini sağlamak.
  • Cilt yapısında bulunan ton farklarının eşitlenmesini sağlamak.
  • Yaşlılık belirtilerinin geciktirilmesini sağlamak.
  • Cildin direncini arttırarak daha sıkı ve genç bir görünüme sahip olunmasını sağlamak.

Diğer Blok Yazıları