Ağırlık Kemeri Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Performans

26 Ekim 2022

Ağırlık Kemeri Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?
 cover

Ağırlık kemerinin görevleri arasında kaldırılan ağırlık miktarının artması yer alır. Ağırlık kemeri spor salonlarının birçoğunda bulunan temel ekipmanlardan biridir. Bedenin, bel bölgesinde yer alan çukurluğu doldurmada kullanılan ayarlanabilir özellikteki ağırlık kemerleri, hem olası sorunların ihtimalini düşürmeye zorlayacak egzersizleri yaparken hem de rahat hissederken kullanılır. 

Ağırlık Kemeri Faydaları Nelerdir?

Ağırlık kemerinin yararları arasında motor gelişimine katkıları da yer alır. Ağırlık kemerini kullanım esnasında sıktıktan sonra kontrol etmeli, nefesinizi rahat aldığınızdan ve kemerin doğru noktada kitlendiğinden emin olmalısınız. Bu kurallara uyulduğu takdirde faydaları oldukça yüksektir. Ancak hiçbir zararı yoktur demek de mümkün değildir. Örnekleyecek olursak;

  • Ağırlık kemeri egzersiz sırasında performansınızı yükseltici etki göstermez,
  • Sakatlığı var olan bireylerde kayda değer yarar sağlamaz,
  • Motor gelişiminize zarar verdiğinden uzun süreli takılmamalıdır.

Ağırlık Kemeri Neye İyi Gelir?

Ağırlık kemerinin iyi geldiği durumlar arasında squat, deadlift ve halter gibi yüksek ağırlıkla çalışılan egzersizler de yer alır. Kemer kullanımı iki ayrı yöntemle olabilir, bunlar;

  • Ağırlığı sırtınızla desteklediğiniz egzersizler (squat, deadlift gibi)
  • Vücudunuzun hareket formunun dışına çıktığınız egzersizler (military press gibi)

Bu egzersizlerde kemer kullanımı, hareketi uygulamanızı kolaylaştırır ve fazla tekrar çalışmanızı sağlar.

Ağırlık Kemeri Nasıl Takılır?

Ağırlık kemerinin kullanımı sırasında kişilerin fiziksel özellikleri dikkate alınır. Ağırlık kemeri ilk kez kullanılacak ise, egzersize başlamadan kemeri en sıkı hale getirmek gerekir.  Tam fonksiyonlu bir şekilde çalışması için ise nefes alışverişinin ritmik ve uygun olması gerekir. Karın nefesi alarak alt karın şişirilmeli, nefes bir süre tutulduktan sonra ağızdan verilmelidir.

Ağırlık Kemeri Hesaplama Nasıl Yapılır?

Ağırlık kemerinin hesabı serbest dalış esnasında ideal ağırlığın hesaplanması oldukça elzemdir. İdeal ağırlık hesabının yapılabilmesi içinse 3 temel unsur dikkate alınmalıdır. Bu unsurlar; vücut ağırlığınız, elbiselerinizin kalınlığı ve dalış derinliğinizdir. 0-10 metre arasındaki ortalama bir derinlik için ağırlık hesabınızı vücut ağırlığınızın her 10 kilosuna 1 kilo gelecek şekilde düzenleyebilirsiniz. 

Ortalama ağırlık hesabınızı bu şekilde hesapladıktan sonra en ideal ağırlığınızı bulmak için tüm ekipmanlarınızla denize girip boy vereceğiniz derinliğine kadar ilerleyin. Bu noktada derin bir nefes alarak akciğerlerinizi şişirin ve nefesinizi tutarak dik pozisyonda durun. Suyun seviyesi maskenin altında ise bu ağırlık sizin için uygundur. Ancak su seviyesi maskenin üzerine çıktıysa ağırlığınızın fazla olduğu anlaşılabilir. Ya da tam tersi su seviyesi maskenizin oldukça altında ise ağırlığınız az geldiği sonucu çıkarılabilir. 

Ağırlık Kemeri Hangi Hareketlerde Kullanılır?

Ağırlık kemerinin kullanıldığı hareketler ve omurganıza direkt yük bindirmeye neden olan durumlarda kullanılması uygundur. Ağırlık kemeri özellikle şu hareketlerde kullanılır:

  • Deadlift, 
  • Squat, 
  • BB Overhead Press egzersizleri.

Deadlift egzersizi senkron şekilde hem sırt hem bel hem de kalça bölgelerini çalıştırır. Özellikle gündelik hayatınızda bu alanlar oldukça sık kullanılmaktadır.

Ağırlık kemeri squat sırasında da kullanılır. Ayakta dururken öne doğru yarı çömelme ile yapılan harekete ise squat denilmektedir. Squat egzersizi aracılığıyla kalça ve dize ait kaslar sürekli biçimde çalıştırılmaktadır. Squat hareketi aynı zamanda ağırlık kullanarak da yapılabilecek bir egzersizdir. Hem ağırlık kullanarak hem de ağırlık kullanılmadan yapılması mümkündür. Overhead Press egzersizi bar aracılığı ile yapılır. Boyun ekseninde tutulan barın başın üstüne kaldırılması şeklinde özetlenebilir. Kollar ulaşabileceği maksimum noktaya çıktıktan sonra omuzlar kasılır ve 1 – 2 saniye tutulur. Daha sonra bar yeniden boyun hizasına çekilerek egzersiz bitirilmiş olur.

Diğer Blog Yazıları