Adductor Magnus Kası Nedir? Nerede Bulunur? Özellikleri ve Görevleri Nelerdir? Nasıl Çalıştırılır?

Sağlık

26 Temmuz 2022

Adductor Magnus Kası Nedir? Nerede Bulunur? Özellikleri ve Görevleri Nelerdir? Nasıl Çalıştırılır? cover

Adductor magnus kası, insan anatomisinde bulunan uyluk bölgesinde yer alan üç kas grubundan birisidir. Uyluk bölgesinde yer alan bu kas, uyluk bölgesinin en güçlü kası olarak bilinmektedir. Bu kas sayesinde, insanların sahip olduğu bacaklar ve diz bölgesi birbirine yanaşabilmektedir. Adductor kaslar, yakınlaştırıcı kaslar olarak da bilinmektedir.

Adductor Magnus Kası Nerede Bulunur?

Adductor magnus kası, uyluk bölgesinde ve uyluğun iç kısmında yer almaktadır. Uyluk bölgesinde yapışık olarak bulunan bu kaslar, oldukça güçlü yapılara sahiptir. Adductor magnus kası iki bölümden meydana gelmektedir. Bunlar; asenkron ve hamstring bölümleridir.

Adductor Magnus Kasının Özellikleri Nelerdir?

İnsan anatomisinin karmaşık yapısında yer alan kas sisteminin farklı görevleri ve özellikleri mevcuttur. İnsanların hareket edebilmesini sağlayan bu kasların her biri, farklı bir bölümün çalışmasını sağlamaktadır. Adductor magnus kasının özellikleri ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Vücutta yer alan en güçlü kastır.
  • İnsanların günlük olarak gerçekleştirdikleri birçok hareketin gerçekleşmesinde etkin bir şekilde rol almaktadır.
  • Bacakların birbirine yakınlaşmasını sağlayarak, gün içerisinde sürekli tekrarlanan hareketlerin yapılabilmesine imkan sunmaktadır.
  • Vücudun dengede durmasını sağlayan en önemli kaslardandır.

Adductor Magnus Kasının Görevleri Nelerdir?

Adductor magnus kasının güçlü yapısı, vücudun hareket etmesini ve bacakların istenilen şekilde kullanılabilmesini sağlamaktadır. Adductor magnus kasının görevleri şu şekilde sıralanabilir;

  • En önemli görevi, uyluğun içeri doğru çekilmesidir.
  • Kalçayı esnetmek ve uzatmak,
  • Bacak yapısında yer alan diz bölümlerinin bükülebilmesini sağlar,
  • Bacakların iki yana doğru açılabilmesini sağlar,
  • Motor, bisiklet ya da at binicilerinin, bu süre zarfından uyluk kısmını sıkılaştırarak dengede durmasını sağlar,
  • Vücudun dengede durmasını sağlamak,
  • İnsan boyundan daha alçak bir yere oturulurken ilk atılan bacağın yana doğru genişlemesini sağlarken, diğer bacağın iç tarafa doğru çekilmesini sağlamaktadır.

Adductor Magnus Kası Nasıl Çalıştırılır?

Adductor magnus kası, çok sık kullanılan bir kastır. Güçsüz olması durumunda hasar alması söz konusu olabilir. Bu durumda, kişinin bacaklarında ağrı hissetmesi ya da hareketler sırasında bacakların çekmesi olarak tabir edilen durum meydana gelmektedir. Oldukça sık kullanılan bu kas sisteminin tedavi aslında oldukça pratiktir. Dinlenme ve buz kompreslerinin uygulanması, kasın eski formuna gelmesini sağlamaktadır. Ancak bu süre zarfında fazla kullanım sağlanması, daha ciddi durumların başlamasına neden olabilmektedir. Bu nedenlerden dolayı, bu kas grubunun güçlendirilmesi oldukça önemlidir. Adductor magnus kasını çalıştırmak için bu yöntemleri tercih edebilirsiniz;

  • Tercih edebileceğiniz ilk yöntem ‘Seated Adductor Machine’ olarak bilinen egzersiz yöntemidir.
  • Bu yöntemde öncelikle, vücudunuzun dik ve bacaklarınızın gerçekleştirilecek harekete uygun formda olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Dizlerin, mevcut pedlerin uygun kısımlarına yerleştirilmesi de oldukça önemlidir. Ellerinizi vücudunuzun yan kısmında ve hareket etmeyecek şekilde durmalıdır. Kendiniz için en uygun ağırlığı ayarladıktan sonra makinanın pedleri birbirine değene kadar bacaklarınızı kapatıp açın. Bu hareketlerin gerçekleştirilmesi sırasında, makinanın yan kısmındaki tutamaçlardan destek alabilirsiniz. Tercih edeceğiniz bu makine kullanımı sayesinde, adductor magnus kasınızı çalıştırabilir ve güçlendirebilirsiniz.
  • Bu kasların çalışması ve güçlenmesi için tercih edebileceğiniz bir diğer yöntem ise; squattır. Squat sayesinde de adductor magnus kasının çalışmasını sağlayabilirsiniz.
  • Evde kendinizin gerçekleştirebileceği; bacakların yana, öne ve arkaya doğru esnetilmesi, doğru ve düzenli bir şekilde yapılması da tercih edilebilecek yöntemler arasında yer almaktadır.

Diğer Blok Yazıları