1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Yürüyüş Kalori Hesaplama

Sağlık

5 Ağustos 2022

1 Saat Yürüyüş Kaç Kalori Yakar? Yürüyüş Kalori Hesaplama
 cover

1 saat yürüyüş ile kişilerin kalori yakmaları gerçekleşmektedir. Kişilerin yürüyüş temposuna, kilosuna ve yağ ile kas oranına göre yakılan kalori miktarı değişiklik göstermektedir. Düzenli yürüyüş yaparak, kilo vermek ve mevcut kilonun korunmasını sağlamak mümkündür. Yürüyüş aktivitesinin düzenli yapılmasının yanı sıra, sağlıklı ve düzenli bir beslenme programına da uyulması oldukça önemlidir.

1 saat yürüyüş ile yakılacak kalori ortalama olarak, 250-350 kalori arası değişmektedir. Bu durum, yürüyüşün temposuna göre özellikle değişiklik göstermektedir. 

Yürüyüş Kalori Hesaplama Nasıl Yapılır?

Gerçekleştirilen aktivitelerin kaç kalori yaktırdığının hesabının yapılabilmesi için bazı özel kat sayılar bulunmaktadır. Kişilerin kilolarına göre ve egzersizlere göre hesaplanan kalori yakımı, kişilerin hedeflerine ulaşmasında hangi egzersizi kaç saat gerçekleştirmesi gerektiği konusunda bilgilenmesini sağlamaktadır.

Yürüyüş kalori hesaplama için, egzersizin kaç saat yapılacağı ve kişinin kilosunun belirlenen özel kat sayılar ile çarpılması gerekmektedir. Bu formülü örneklendirmek gerekir ise;

  • Yavaş tempolu yürüyüş için verilen kat sayı, 2,5’tir. Yürüyüş süresinin 1 saat olduğunu ve yürüyüşü gerçekleştirecek kişinin de 60 kg olduğunu varsayalım. Bu durumda; 2,5*1*60=150 kalori. 1 saatlik yavaş tempolu yürüyüşte yakılacak kalori miktarı 150 kalori olarak belirlenmektedir.
  • Yürüyüşü gerçekleştiren kişinin 70 kg olduğunu varsayarsak; 70*2,5*1= 175 kalori olarak sonuç alınmaktadır.

Düzenli Yürüyüşün Faydaları Nelerdir?

Kişilerin düzenli olarak gerçekleştirecekleri yürüyüş, kişilerin kilo verme ve kilo kontrolü sağlayabilmesinin yanında, fiziksel ve ruhsal açıdan da oldukça olumlu faydalar sağlamaktadır. Her yaşta kişinin her gün düzenli yürüyüşler gerçekleştirmesi, kişilerin vücut sağlıklarını korumalarını ve bazı hastalıkların meydana gelme riskinin azalmasını gerçekleştirmektedir. Bu sayede, yaşam boyu sağlıklı bir vücut sistemine sahip olunması mümkün kılınmaktadır.

Düzenli yürüyüşün faydaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Kişilerde var olan kas ve eklem ağrılarının giderilmesi,
  • Yüksek stres seviyesinin düşürülmesi ve stres yönetiminin doğru uygulanması,
  • Kalp ve damar sağlığının korunması,
  • Kardiyovasküler hastalıkların meydana gelme riskinin düşürülmesi,
  • Uyku kalitesinin artması,
  • Kas sisteminin çalışması ve güçlenmesi,
  • Kemik sağlığının korunması,
  • Vücut direncinin artması,
  • Metabolizmanın hızlanması,
  • Beyin fonksiyonlarının daha güçlü çalışması,
  • Kan şekerinin dengelenmesi

Yürüyüş Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kişilerin yürüyüş yaparken dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bunların en başında, yürüyüş yapılırken tercih edilecek ayakkabılar gelmektedir. Ayakkabı tercihi, kişilerin bacak kaslarının korunmasını ve bu kas gruplarının hasar almadan doğru bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır.

Yürüyüşü esnasında tercih edilecek olan kıyafetler de oldukça önemlidir. Nefes alabilen kumaş yapısına sahip kıyafetler ile vücudun ısı ve nem dengesinin korunmasının sağlanması gerekmektedir. Hızlı kuruma özelliğine sahip kıyafetler, kişilerin cilt yapılarının yürüyüş sırasında zarar görmemesini sağlar. Yürüyüşe başlamadan ya da yürüyüş bittikten sonra su tüketilmesine özen gösterilmelidir. Aynı zamanda, yemeklerden en az bir saat sonra yürüyüş aktivitesinin yerine getirilmesi gerekmektedir.

Yürüyüş Yapmanın Cilde Faydaları Nelerdir?

Yürüyüş yapmanın cilde faydaları da bulunmaktadır. Sadece fiziksel ve ruhsal açıdan fayda sağlamakla kalmayan yürüyüş, kişilerde meydana gelen yaşlılık belirtilerinin gecikmesini de sağlamaktadır. Aynı zamanda, yürüyüş ile artan kan dolaşım hızı sayesinde, cilt yapılarındaki hücre gelişimleri de olumlu yönde etkilenmektedir. Besinlerin, deri hücrelerinde daha iyi bir şekilde dağılması da sağlanmaktadır.

Yürüyüş, kişinin stres düzeyini azaltarak da cilt yapısına olumlu etkiler sunmaktadır. Ayrıca, ciltte meydana gelen akne ve sivilce oluşumlarının da yürüyüş sayesinde azaldığı bilinmektedir.

Diğer Blok Yazıları